НБ „Иван Вазов“ номинира четирима претенденти за наградата, която се връчва по повод Деня на будителите

Виктория Филипова Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия стана  училищен библиотекар на годината. По повод Деня на будителите отдел „Методичен“ на НБ „Иван Вазов“ връчи приза за най-добър стопанин на училищна библиотека. Статуетката бе присъдена на Виктория, която работи от 2016 г. в гимназията, но вече е превърнала библиотеката в информационно-образователен център, работейки ежедневно върху неговата реклама.

Създала фейсбук страница „Архитектурна градина ПГАСГ“, в която качва материали и тематични видеа за бележити дати и личности, за нови книги и събития в библиотеката. В началото на всяка учебна година организирала среща с новоприетите 8-класници, за да им представи възможностите на библиотеката, подреждала тематични витрини и изготвяла информационен бюлетин. Една от атрактивните й прояви минала под оригиналното заглавие „Приятно ми е, аз съм училищната библиотека“, която цели да разкрие пред учениците възможностите за получаване и боравене с информация, да им предостави време и място за лични интереси и отмора.

Беседата по повод годишнина от рождението на Йовков минала под мотото „Посланици на доброто“, а Световният ден на книгата и авторското право бил отбелязан в училището с маратон по креативно четене и интерактивен урок как се прави книга и как се пише за култура с участието на Гергана Георгиева от ИК „Жанет 45“. Журналистът и белетрист Красимир Димовски гостувал на гимназистите по повод Световния ден на свободата на медиите, за да разговарят по темата „Свобода по време на война“.

За наградата бяха номинирани четирима библиотечни специалисти: Виктория Филипова, Петя Нейчева – Професионална гимназия по електроника и електротехника; Лора Мутафчиева – Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“; Мина Бонева – Национална търговска гимназия.

Уроци по информационна грамотност и гражданско образовани, дискусии, разговори за книги и литературни четения са сред организираните от Петя Нейчева дейности.

Лора Мутафчиева се присъединила към екипа на училищните библиотекари само преди четири години, но вече е поставила началото на електронен каталог в гимназията и започнала прекласиране на фонда по новата класификационна схема. В облачното пространство на училището е създала виртуална библиотека, в която са поместени Правилата за ползване и Годишният план. През изминалата учебна година било поставено началото на инициативата „Почетен читател“ за отличаване на учениците с най-голяма активност, а първите носители получи награди от директора. Създаден е и работи Ученически библиотечен съвет, а в Деня на ученическото самоуправление била реализирана и инициативата „Библиотекар за един ден“.

Мина Бонева влиза в библиотеката на НТГ, след като две години там не е имало такъв специалист. Прави пълна реорганизация на фонда, по нейна инициатива библиотеката вече има патрон и това е Николай Лилиев, който е бил учител в гимназията. Заради миналогодишния ремонт на сградата се наложило цялата й дейност да бъде прехвърлена в интернет пространството.