България спечели четири медала в конкуренция със 150 участнички от 43 отбора

Виктория Христова от Математическата гимназия завоюва бронз на Европейската олимпиада по информатика за момичета.

България спечели 4 медала от престижната надпревара в конкуренция с над 150 участнички от 43 отбора. Пловдивската 11-класничка и Ясмина Ердим от МГ в Плевен получиха бронзови отличия, а зрелостничката от МГ в Русе – Биляна Инджева, и Емилияна Димитрова от СМГ са със сребърни отличия. Виктория бе класирана в националния отбор след отличното си представяне на Националната олимпиада по информатика през март.

Това бе първото издание на турнира, който се проведе от 13 до 19 юни с домакин Швейцария. Българският отбор участва дистанционно, като момичетата се състезаваха от Национален център за повишаване квалификацията на педагогическите специалисти.

Европейската олимпиада по информатика за момичета (European Girls’ Olympiad in Informatics – EGOI) е ново състезание по програмиране само за момичета. Направено е в резултат от успеха на Европейската олимпиада по математика за момичета. Форматът на състезанието е подобен на установените състезания като Международната олимпиада по информатика или Централноевропейската олимпиада по информатика. По време на състезанието участниците решават предизвикателни проблеми, като проектират и прилагат ефективни алгоритми.