ОУ „Христо Смирненски“ се включи в националната инициатива „150 урока за Васил Левски“

Какво е родословното дърво на Апостола, кой от членовете на негово семейство имат запазени фотографии,  къде е бил учител и как е получил прозвището си – отговори на тези и още десетки въпроси, свързани с живота и делото на националния ни герой даваха учениците от пловдивското село Житница на открит урок за Левски. В него взеха участие прогимназиалните класове на школото.

„Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме.” Тази мисъл на Левски сякаш е завещание към нас: да обичаме България, да отстояваме вярата си в нея и в собствените си сили. Българската история му отрежда мястото на основоположник в множество обществени сфери, реализирали се в мисленето, говоренето, писането на възрожденския българин“, обърна се към присъстващите на открития урок преподавателят по история Пламен Хаджиев.

Кандидат-гимназистките Сиана Чалъкова и Радослава Толумова представиха биографията на Апостола, а Красимир Бодурски и Иван Илиев поставиха акцент на политическите му инициативи. Особен интерес предизвика и подготвената драматизация по едноименния Вазов разказ, където артистичните петокласници показаха как Апостола се измъква при премеждия. Чрез различни задачи и ребуси, публиката разгада в коя чета е участвал Левски и как се казват неговите братя и сестри.

Откритото занимание бе в рамките на националната инициатива „150 урока за Васил Левски“ и е включен в интерактивна карта, където могат да се видят и материали от всички участващи. Постери, рисунки и други материали, изработени от учениците в заниманията им по интереси, са изложени в училищното фоайе.

Училището в  Житница бе одобрено за участие в поредицата уроци на Национален музей „Васил Левски“. Реализирани бяха два виртуални урока из стаичките на къщата музей.

„Датата е 18 февруари. Годината е 2023. Мястото  е тук и сега. Ние сме тези, от които зависи развоят на събитията. Ние сме тези, в името на които е саможертвата на Апостола  за нашата свобода в „чиста и свята република”. Дължим му не само поклон и цвете, дължим му достойни дела“ – каза Иванина Георгиева от 6. клас.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.