Докато мнозина от нас си служат с пръсти, калкулатори или други помагала, за да сметнат нещо, японците имат своя уникална и същевременно проста техника за умножение.

Всички по света знаем за азиатците и тяхнатанапредничавост и математическа грамотност. По техен адрес има дори и вицове в тази насока, а не може да се отрече, че има основателна причина за това, за което свидетелства и видеото по-долу.

Яяпонците са развили техника за умножение, в която е достатъчно само да се начертаят прави линии и да се преброят пресечните им точки. Резултатът е съвсем точен и до него се достига просто и бързо.

Коментарите обаче  в социалните мрежи не са в полза на подобно умножение. Било  подвеждащо, тъй като примерите са с цифри до 3 …. Пробвайте да умножите 889 х 978, твърди познавач.

Друг потребител пише:” Няма нищо гениално и различно от това, което ние обикновено правим. За единици, десетици и така нататък чертаят съответния брой линии. За единия множител хоризонтално, за другия – вертикално. И броят пресечните точки, обхождайки картинката от единия диагонален ъгъл (където се срещат единиците) към другия (където се срещат най-високите порядъци). Диагоналните пояси отговарят на порадъците (степените на десетицата). Имат си и прехвърляне в по-горен порядък. При нула трябва да се пропуска група от линии, когато е в средата на числото, но нямам представа какво правят,когато нулата е последно число.”

“Схемата работи много добре с малки цифри, но започва да издиша, ако в числото има големи цифри като 7, 8 и 9. Едно на ръка че се чертаят куп линии, но и преброяването на пресечните точки на 9х9 линии, събрано с 9х8 точки и т.н. се превръща в истински кошмар с голям риск от грешка.А за работа с десетични запетаи сигурно слагат пунктирна или другоцветна линия, а пресечната точка на вертикалната с хоризонталната пунктирна линия определя мястото на десетичната запетая, разделяща съответните диагонали”, пише друг потребител.

Друг смята, че нищо гениално няма. Я пробвай да умножиш числа с цифри различни от 1, 2, 3. Примерно 786х987. Ще се изкривиш да броиш точки. Това е просто графично представяне на операцията умножение, както се учи в българските училища и със сигурност е по-бърза от тази „гениална“ измислица.

“Е, схемата може да се опрости и без толкова чертички. Може да се сложи черта за единици, десетици, стотици и после на всяка пресечна точка да се напише произведението на съответните. Накрая да се събере и да се подреди като резултат по показаната схема. Аз пробвах с 275х131 ;))) Получи се”