Договорът за възлагане на обществената поръчка за строителство беше подписан през септември миналата година. Сумата от 1.2 млн. лева е заложена в капиталовата програма на общината за 2020 година

26 000 лева се предвиждат за закупуване на компютри и хардуер за нуждите на общинските училища и близо 50 000 – за машини и съоръжения

Ще има ли най-сетне ЕГ „Иван Вазов“ Многофункционална спортна зала, която трябваше да бъде готова за старта на настоящата учебна година. Сагата се точи вече две години, а градеж до момента не е започнал. Надежда, че все пак елитната гимназия ще има нова придобивка за часовете по физическо възпитание дава фактът, че средства за строителството са заложени в капиталовата програма на общината за 2020 година.

Припомняме, че първата обществена поръчка за строителството на съоръжението беше обявена през ноември 2018 година и беше на стойност 1 млн. лева. Впоследствие се оказа обаче, че най-ниската подадена оферта е за 1.2 млн. без ДДС. Затова в общинския бюджет за 2019 година бяха заложени още 500 000 лева.

Новата зала ще има комбинирано игрище за баскетбол и волейбол със светла площ 885,33 кв. метра. Към нея са проектирани съблекални с гардероби за мъже и за жени, както и санитарни възли. Предвидена е топла връзка с училищната сграда.

На 20 септември миналата година бе подписан договор за възлагане на обществена поръчка за строителство на залата, подписан от зам.-кмета по спорт и младежки дейности Георги Титюков и ЕТ „Металик – Иван Михайлов-Елена Михайлова“. В него посочен 150-дневен срок за изпълнение, считано от откриване на строителната площадка. Такава за момента няма.

Пред „Уча в Пловдив“ Титюков, който и в новия управленски екип отговаря за спорта и младежките дейности, категорично, заяви, че гимназията ще има зала. Причина за забавянето се оказали непредвидени обстоятелства, възникнали във фирмата, спечелила обществената поръчка.

Разширяването на спортната база е от огромна необходимост за учебното заведение, тъй като сегашният физкултурен салон е крайно недостатъчен. Понякога се случва в него да тренират по 100 ученици едновременно, което е предпоставка за инциденти. За да не си пречат, учителите провеждат тренировките в различните краища на залата.

В капиталовата програма има заложени също средства за проект за две нови училищни сгради – на Математическата и на Хуманитарната гимназия, както и за проект за консервация и реставрация на фасадата на ХГ „Св.св.Кирил и Методий“.

Основен ремонт ще претърпят ДГ „Таня Савичева“, ДГ „Перуника“ и ДГ „Снежанка“, санирани ще бъдат сградите на ДГ „“Едгар Бороу“, ДГ „Пролет“ и ОУ „Стоян Михайловски“. 3.3 млн. лева са заложени за Многофункционална зала и басейн на СУ „Любен Каравелов“. Ще се работи и по проекти за основен ремонт на ДГ „Майчина грижа“ и СУ „Константин Величков“. Общината залага средства за проектиране на отоплителна инсталация на ДГ „Люляк“, за строителството на детската градина на ул. „Богомил“ и на изграждането на ново детско заведение в квартал „Въстанически“.

26 000 лева се предвиждат за закупуване на компютри и хардуер за нуждите на общинските училища и близо 50 000 – за машини и съоръжения.