„С мъдростта на патрона ни създаваме една съвременна приказка – за рози и лисици, за принцове и далечни астероиди“, казва директорът Мариела Николова

Видео послания, литературни импресии и спомени изпратиха бивши ученици по повод 30-годишнината на Френската гимназия. С поредица инициативи през месец юни училището отбелязва своя юбилей. Събитията минават под мотото: „Най-голямото богатство e общуването между хората.“

Необичайната форма на обучение през последната учебна година, наложила се заради епидемичната обстановка в страната, води и до необичайни начини за отбелязване на празника.

„Изявите прераснаха във виртуална празнична сцена –  талантите на ФЕГ в кратки видеоклипове рецитират и пеят на всички изучавани езици в училището – български, френски и английски. Във връзка с юбилея бе обявен литературен конкурс за стихотворение, разказ, приказка, есе на български, френски или английски език. С участието си учениците  показаха, че въпреки трудностите, желанието за изява е голямо“, коментира директорът Мариела Николова.

На 25 юни кулминационна точка на всичко, подготвяно за празника в продължение на месеци, ще бъде стартът на  новия модерен сайт на училището.

За  30 години от  съществуването на гимназията през класните стаи са преминали около 5000 ученици франкофони. Училището е на първо място в България по брой паралелки, в които се изучава френски език – като първи и втори чужд.

Верни на посланието „В диалог с времето“, учители и ученици търсят поле за изява на нови територии – доброволчеството, посланици в Европейския парламент, участници в дебати по глобални теми. Библиотеката на ФЕГ домакинства десетки литературни срещи със съвременни български творци. Неслучайно и тази година в програмата на книжния фестивал на „Пловдив чете“ има специален панел – „ФЕГ чете“.

„Гордеем се и с  всички млади хора, бивши наши ученици, заемащи днес достойно място в обществото ни. На настоящите отправям послание в мечтите си да бъдат дръзки, да си поставят високи цели и да не се страхуват от усилията, които са нужни за тяхното постигане. Благодаря на всички колеги, бивши и настоящи, за любовта им към учителстването и за това, че в творческото пространство на ФЕГ, с мъдростта на патрона ни, са създали и продължават да създават за учениците ни една съвременна приказка – за рози и лисици, за принцове и далечни астероиди…Отправям най-искрени и сърдечни пожелания към всички нас, пишещи историята й : да бъдем здрави, да следваме посоката и да сме щастливи и горди от това, което правим“, казва Мариела Николова.