Преподавателят по хореография в СУ „Св.св.Кирил и Методий” Боян Алексиев сам снима и монтира клиповете, в които разказва за особеностите на фолклорните области

„Намирам се край манастира „Св. Кирик и Юлита” и сега ще ви разкажа за особеностите на  Родопската фолклорна област”, обръща се преподавателят Боян Алексиев към своите ученици, но не в залата по хореография, а във видеоклип, заснет специално за тях. Заради извънредното положение, което наложи да се въведе дистанционно обучение, младият учител от СУ “Св.св.Кирил и Методий” решил да създаде сам атрактивен урок, вместо да изпраща само теоретични материали, които учениците от професия „Танцьор” да четат.

„Имам щастието да живея в близост до манастира, така че не съм нарушавал забраната. Просто излязох на няколко метра от дома си, откъдето се разкрива невероятна гледка. Идеята ми дойде спонтанно, докато приготвях материали за поредния час по „История на танца”, а съпругата ми влезе в ролята на оператор. Всичко е заснето с мобилния ми телефон и монтирано с него”, обяснява хореографът.

Докато той разказва, учениците могат да се любуват на чудни гледки от Родопа планина и да слушат характерни за тази фолклорна област мелодии. Освен за музикалните инструменти, най-характерният от които е каба гайдата, за хората, които се играят в полукръг или кръг, преподавателят обяснява кои са традиционните занаяти и как те обуславят музиката, стила, формата и характера на танца. В края на видеоурока учениците могат да видят и Араповския манастир край Асеновград.

Само един ден бил необходим на Боян да подготви клипа, като е добавил и снимки от свои предишни пътувания из различни краища на страната. Тези фотографии и видеа ще му помогнат да състави уроците и за останалите фолклорни области, като смята да ги обогати с характерните обичаи и танци, които сам ще изиграе.

„Като за първи опит стана добре, а най-важното е, че децата го харесаха. Идеята ми е да ги заинтригувам и даже да ги накарам да танцуват у дома. А за в бъдеще да ги запаля да пътуват и да изследват природните красоти, традиции и обичаи на българите”, казва амбициозният хореограф.