Талантите от школата по дизайн използват щадящи природата материали за изделията си, 5-класничката Симона Лукова подреди фотоизложба на открито

Великденски яйца от пресован стиропор красят от днес двора на Центъра за подкрепа за личностно развитие – ОДК. 70-сантиметровите творения са дело на талантите от школата по дизайн с ръководител Маша Катилева. Целта й е да мотивира децата да използват щадящи природата материали за изделията си, което пък ги прави креативни. Използвали темперни и акрилни бои, за да нашарят декоративните яйца, а накрая ги запечатали с латекс, за да са устойчиви на атмосферните влияния.

„Използвахме мотиви от българската шевица, а по средата добавихме и четирилистна детелина като символ на щастието“, пояснява Катилева.

В Страстната седмица откритото пространство на ОДК събра творенията на талантите от различните клубове и школи, като със самостоятелна изложба се представя 5-класничката Симона Лукова. Амбициозното момиче от клуба по фотография е нарекла експозицията си „Цветен Великден“, която събира празнични снимки, направени в двора на баба й в село Войводиново. Симона е запечатала живи зайци и пиленца. Пилетата се излюпили  миналата пролет тъкмо по Великден, Симона изнесла в лехите в двора корите с току-що боядисаните яйца и направила празнични композиции.

„За мен фотографията е възможност за улавяне на мигове, които след това споделяш с публиката и носиш радост“, казва петокласничката от ОУ „Васил Левски“, чиято мечта е да се реализира като професионален фотограф. За портретите й позират мама, татко, баба и дядо, както и братът Иван.

Възпитаниците от школата по изобразително изкуство на Николай Балдев се представят с рисунки, реализирани в домашни условия по време на обучението в електронна среда.

“Много е трудно, защото едно е насочиш детето, когато е до теб в залата, а друго е да даваш препоръки пред екрана, но се надявам скоро да работим присъствено”, каза преподавателят.

Учениците са изготвили и постер за великденските традиции заедно с ръководителя на школата по творческо писане Елена Левашка.