Йордан при участието си във форума "Аз променям моето училище", организиран от "Уа в Пловдив" и община Пловдив.

Ученици от ПГ по електротехника разработиха двигател на Стърлинг. Виртуална реалност „завихря” шестокласници от СУ „Св.св.Кирил и Методий” със скоростта на торнадо

Да популяризира авторски разработки на ученици, представяни на национални и международни конкурси – това е идеята на Експо МГ – събитие, което елитното училище реализира по идея на 11-класника Димитър Чакъров. Част от проектите по математика и информатика, включени в пилотното издание на своеобразния панаир на науката, бяха презентирани на форума „Аз променям моето училище”, организиран от „Уча в Пловдив” и Община Пловдив.

Димитър Чакъров, който преди месец се завърна от Аризона, за да участва в най-големия световен форум за научни разработки на ученици в сферата на средното образование, не без гордост заяви, че проектите на възпитаниците на МГ по нищо не отстъпват на връстниците им по света. Затова целта на Експо е да популяризира сред пловдивчани иновациите в сферата на математиката и информатиката и да насърчи учениците да се развиват в избраната от тях сфера.

Четирикрак робот е една от иновациите, дело на Йордан Цветков. Целта му била да създаде установка за обучение по роботика, която да задоволява нуждите на българската образователна система.

„Използва се език, подобен на този, който се изучава в училище, за да може интеграцията да стане по-лесно. Себестойността е ниска – около 60 лева, за да може да се внедри масово и вече имам запитване от училище във Варна”, щастлив е 11-класникът. Той е разработил алгоритъм, чрез който роботът може да преминава през неравен терен без да има затруднения, може да ходи и да завива, дори да преодолява предмети по пътя си. Устройството се справя само с помощта на жироскоп. Йордан все още не е патентовал идеята си, тъй като обмисля дали да не я остави за свободно ползване. В момента умува и върху разработването на нов, по-сложен робот.

Ученици от ПГ по електротехника и електроника пък са разработили двигател на Стърлинг – топлинен двигател, при който течно или газообразно работно тяло се движи в затворен обем, разновидност на двигателя с външно горене. Като работен газ двигателят на Стърлинг може да ползва хелий, водород и КПД може да достигне на практика 40%, обясниха учениците. Сега и двигатели, и хладилни машини на Стърлинг, реализирани на съвременно ниво, се произвеждат от редица големи компании, уточниха 10-класниците.

Иван Марков, Иван Пенков и Живко Терзиев от специалност „Микропроцесорна техника” показаха пред публиката приложението на PIC микроконтролери. По време на атрактивната демонстрация на мултимедийния екран се завъртя клип, заснет от техен съученик, който представи етапите на проектиране. Микроконтролерите се използват в продукти и устройства с автоматичен контрол, като контролни системи в автомобилите, медицински импланти, дистанционни управления, офис машини, домашни уреди, електроинструменти, играчки и други вградени системи, обясниха младежите.

СУ „Св.св. Кирил и Методий“ е едно от седемте училища в България, които въведоха пилотно виртуална и добавена реалност. Шестокласничката Михаела и ръководителят на проекта Милена Симеонова – преподавател по български език, дадоха възможност на публиката на форума да получи реална представа какво се случва в часовете по отделните предмети. Те носеха със себе си таблети, за да покажат нагледно как по биология учениците могат да видят човешката клетка от различни ъгли, а в часовете по география да се „завихрят” със скоростта на торнадо. По история пък можели да „пренесат” желания от тях обект в класната стая, дори да го възстановят в оригиналния му вид.