Мюриел Коен и зам.-министърът на образованието Таня Михайлова откриха новия образователен център в квартала, реализиран по проект „Всички заедно за по-добро образование и здраве”

С валс, акробатични номера, пантомима и народни танци посрещнаха днес в „Столипиново” швейцарския посланик Мюриел Коен и зам.-министъра на образованието Таня Михайлова. Облечени в бели ризи, с папийонки и черни панталони, момчетата от подготвителна група на СУ „Найден Геров” кавалерски подадоха ръка на момичетата в бледолилави рокли, след което ги завъртяха в ритъма на танца. Последваха акробатични номера, при които дипломатът не се сдържа и извади мобилния си телефон, за да снима страничните колела, подскоците и салтата, които децата от прогимназиалните класове изпълняваха с лекота. Ромчетата показаха впечатляващи умения с пантомимния етюд „Коминочистач”, а пърформансът „Пробуждане” отправи послание да се откъснем от компютъра и да се забавляваме танцувайки. Със запалени свещи в ръка сцената завладяха момичетата от вокалната група на училището, които трогнаха публиката с емоционално изпълнение на вечната песен на „Щурците” – „Клетва”.

„Всеки от вас е убеден, че образованието е пътят към израстването на едно общество. Сигурни сме за децата, когато са в училище, затова нямаме право да изпуснем нито едно по пътя към неговата реализация”. Това каза зам.-министърът на образованието Таня Михайлова на откриването на новия образователен център в „Столипиново”. Той е изграден по българо-швейцарската програма за сътрудничество по проект „Всички заедно за по-добро образование и здраве“.

Проектът стартира през 2017 г. в „Столипиново” и в Куклен и е на обща стойност 1.7 милиона лева в подкрепа на ромската интеграция в областта на образованието и здравеопазването. В образователния център ще има занимания по интереси и спорт за деца, допълнителни обучения по български и математика за ученици със затруднения, ще се ползва за срещи с родители и за дейности по проекти от програмата на Пловдив 2019. Той е разположена в общия двор на НУ „Кирил Нектариев“ и СУ  „Найден Геров“.

Като подчерта, че едно общество е силно толкова, колкото силни са най-уязвимите му граждани, посланикът на Швейцария Мюриел Коен изрази надежда, че изградените  по съвместната програмата два центъра ще продължат да работят и след финализирането на проекта: „ За да има силна държава, трябва да се работи за интегриране на всички хора в нея. Най-важни за всеки човек са здравето, образованието и любовта на родителите. Направихме здравен и образователен център и сега ви го предаваме. Направете така, че това място да се използва от хората, които се нуждаят”, обърна се Коен към ръководството на ДКЦ „Изгрев”, зам.-кмета Георги Тютюков и районния кмет на „Източен” Николай Чунчуков.

Още преди официалната церемония дипломатът заяви, че иска да мине пеша разстоянието между двата центъра. Придружавана от ръководителите на проекта, тя бе аплодирана по пътя от насядалите по тротоара на улица „Възход”, от собствениците на златарски магазин, чейнч бюро и сергия за зеленчуци.

Разходката из образователния център срещна швейцарския посланик и зам.-министър Михайлова с четвъртокласниците Атанас, Татяна и Цвета, които са в кръжок по квилинг – изработват филигран от лентички хартия, които се навиват по специален начин с игла и образуват фигури.

В следващата зала родители изчакваха заниманията на децата си и благодариха на посланик Коен за новите придобивки, но използваха възможността да поискат засаждане на дървета в гетото и ремонт на улиците. Майката Евелина и бабата Пенка заявиха гордо, че четвъртокласничката им Мария няма нито едно неизвинено и че редовно я пращат на училище. Така получили шанса да влязат в списъка на поканените за рязане на лентата на образователния център.

Здравният център, който се намира в двора на ДКЦ “Изток”, разполага със специализирани кабинети, в които лекарите приемат и неосигурени пациенти по спешност. Сред целите на проекта е пациентите, получили компетентна медицинска помощ, да осъзнаят необходимостта да  внасят осигуровките си за здраве.

„От 1984 година работя в квартала, така че съм абсолютно наясно с проблемите. Те не са толкова в липсата на хранене, колкото в неправилното хранене. Сега е на мода да се дава прясно мляко „Верея“ на новородени, а на 3 месеца ги хранят със супа „Маги”.  Бебета пият денонощно натурален сок. Това е абсурдно, но не мога да убедя майките, че за предпочитане е киселото пред прясното мляко. Повечето от тях не знаят български и се налага бабите да превеждат, които горе-долу се справят”, коментира педиатърът д-р Ана Петкова. Невръстните родители в повечето случаи не изпълнявали препоръките й и не водели правилно лечение на децата. Липсвали им умения дори да разтворят сиропите, а какво останало да спазват часовете за лекарства и хранене.