Божинов сред съучениците си от 1г клас на "Вапцаров" през 1993 година
Божинов сред съучениците си от 1г клас на "Вапцаров" през 1993 година
Божинов сред съучениците си от 1г клас на “Вапцаров” през 1993 година

 

 Камата праща поздравителен адрес за 45-я рожден ден
на СОУ „Н. Вапцаров”

Валери Божинов цъфна във фотоизложба, но не мастит моден фотограф или за благотворитебна кампания, а по повод 45-годишнината на пловдивското СОУ „Никола Вапцаров”. Фотосът е запечатал 1 г клас, в който през 1993-а централният нападател на италианския „Тернана” е бил записан за ученик. Експозицията ще бъде открита на 1 декември във фоайето.Тогава стартират поредицата инициативи от седмицата на патрона, с която училището в квартал „Гагарин” отбелязва празника си. Изложбата събира емблематични мигове от историята на школото, както и образите на именитите си възпитаници, а те не са малко. Към фотосите ще бъдат подредени и накити, изработка на учениците от паралелката по бижутерство в училището, която е и единствена в страната.

„Ако знаех каква звезда ще стане, щях да пазя по-стриктно снимките от онова време”, смее се някогашната класна на Божинов Гергана Йовчева. Тя била една на 21, когато поела първи си клас и в него се оказал не кой да е, а именитият футболист. Валери изкарал само две години в пловдивското школо, след което заминал за Италия с майка си и втория си баща Сашо Ангелов, играл за националния отбор през 90-те. Въпреки че са минали повече от 20 години от времето, когато Валери седял на първия чин до прозореца, класната помни, че момчето дошло с топка даже на първия учебен ден. Бил по-едър от останалите, влюбен във футбола, затова го направила отговорник по физическо възпитание, натоварен със задачата да строява класа. Спортните му заложби се откроили още в първите дни.

„Пишеше с лявата ръка. Беше много добро дете, но палаво и трудно се сдържаше на едно място, затова исках да е по-близо до мен. Не помня обаче да съм го наказвала.Майка му много се интересуваше как се справя с уроците, треньорът му по футбол също. Винаги е бил чист и много добре облечен”, връща лентата назад Йовчева.

Класната на Божинов  Гергана Йовчева със сегашните си ученици. 20 години по-късно  тя  още е начален учител във "Вапцаров"
Класната на Божинов Гергана Йовчева (русата вдясно) със сегашните си ученици. 20 години по-късно тя още е начален учител във “Вапцаров”

 

Случайно или не кумирът на Божинов – Христо Стоичков, е сричал и е смятал 2 и 2 в същото училище. Камата е изкарал във „Вапцаров” до 4 клас, но вече няма действащи учители от негово време. За разлика от Божинов обаче, който нито веднъж не е откликнал да покана да гостува и да се срещне с учениците, модерният ляв редовно се чувал с директорката Елена Александрова. Обадил й се от Щатите, за да се извини, че няма да може да дойде на бала на випуските в „Санкт Петербург” на 5 декември, но обещал да намери време по Коледа да зарадва децата. Изпратил обаче поздравителен адрес и поръчал на „другарката директорка” да го прочете на празника. Заявки за тържествената вечеря са направили бивши ученици, които ще пристигнат от различни краище на света.

Гордост за „Вапцаров” са още художникът Станимир Видев, диригентът Григор Паликаров, адвокат Паулина Христева, изпълнителният директор на МБАЛ „Св.Иван Рилски” – д-р Николай Салутски.

Истинско предизвикателство за майсторите на шахматната дъска отправя световната вицешампионка за девойки – Виктория Радева. Пловдивската шахматна надежда и отличничка на училището ще застане едновременно срещу петима противници на 2 декември. Състезанието е отворено не само за нейни съученици, а за всеки, който пожелае да премери силите си с Вики. От училището са приготвили награди за тези, които успеят да я победят.

Специални гости на 4 декември ще бъдат известната българска режисьорка и племенница на поета патрон – Мая Вапцарова, както и поетът Петър Анастасов. Тогава ще лъде осветено новото знаме на Вапцаровци и ще се проведе преглед на маршовата песен. Всички ученици от начален курс ще маршируват и пеят „Тих бял Дунав”. Изследвания на американски учени показали зависимост между математическата мисъл и маршовата песен, затова училището насърчавало малките в тази посока. Празничният концерт е на 5 декември под мотото „Да знаеш ти живота как обичам” в читалище „Хр. Ботев”.