12-класничката от СУ „Пейо Яворов“ получава шанса да учи безплатно в руски университет, тя  избира медицина

Пловдивска зрелостничка постигна невероятен резултат – оценка 6.00, от националния кръг на олимпиадата по руски език. Независимо, че завършва технологичен профил, а руският й е втори чужд език след английския в училище, Валерия Гул от СУ „Пейо Яворов“ се оказва сред петимата 12-класници в страната с най-висок резултат от състезанието. Тук следва да се направи уточнението, че бащата на талантливото момиче е от Беларус, но тя е израснала и живее в Пловдив.

121 ученици от 16 области взеха участие на националния кръг в Плевен, където гости бяха съветникът към посолството на Русия у нас и директор на Руския културно-информационен център Ирина Живихина и генералният консул на Русия в Русе Наталия Киктенко. Според регламента участниците трябваше да слушат и да четат текстове със задачи за проверка на разбирането. Състезателните варианти се включвали също езикови задания, свързани с лексика и граматика, както и съставяне на текст по зададено начало.

Изключителното постижение на Валерия й донесе оферта от Ирина Живихина. Пловдивчанката  получава възможност да се обучава в руски университет напълно обезплатно. 12-класничката има амбиция да става лекар, затова заяви, че ще потърси руски университет, който предлага обучение по медицина.

Амбициозното момиче заляга усилено над химията и биологията. След седмица ще вземе участи в състезанието „Пътешествие в биологията“, организирано от Пловдивския университет. Миналата година се включила в традиционния куиз на Медицинския университет по химия и и биология за ученици. Заедно с това е сред активистите на клуб „Яворови почитатели“ в гимназията. Наскоро спечелила и специалната награда за чистота на изпълнението и артистичност от националния конкурс за рецитатори на руски език.

1 КОМЕНТАР

  1. Абе вие нормални ли сте, на нея руския език й е майчин!!!!!! Какъв втори чужд!!!!!! Май ви е доста повърхностна информацията!!!!!
    Миже да проверите!

Коментарите са затворени.