В Пловдив имунизацията стартира в сряда, стана ясно на проведеното днес в областната администрация заседание на Медицинския щаб

В общините Кричим, Перущица, Стамболийски и Хисар е започнала имунизацията на учителите и персонала в учебните заведения. Утре стартира ваксинацията в Раковски и Първомай, а в сряда в училищата в Пловдив и останалите общини. Това стана ясно днес на проведеното заседание на Медицинския щаб при областния управител Дани Каназирева.

По думите на д-р Сийка Димчева от РЗИ заявилите желание да бъдат ваксинирани сред педагогическия и непедагогически персонал в областта са 3126 души. От тях 1093 са от висшите училища.

„Това са първоначални данни, желаещите се увеличават“, допълни д-р Димчева.

Тя съобщи още, че в областта е приключила кампанията в учебните заведения за изследване за коронавирус с антигенните тестове. От подлежащите 6845 са били изследвани 5996 души педагогически и непедагогически персонал, което е 87%. Сред тях положителен резултат са дали шестима учители и един служител.

В момента на територията на областта  се подготвя трета фаза от ваксинационния план.

Плавно покачване на заболеваемостта в Пловдивска област показват данните на РЗИ от последната седмица, като към днешна дата тя е 112,8 на 100 хиляди души. Отчита се и увеличаване в броя на хоспитализираните. Според Областната информационна система свободните легла са 535, от които 55 интензивни. От здравната инспекция съобщиха, че за периода  6-8 февруари на територията  на Пловдивска област има 111 новодиагностицирани  случаи на COVID-19.