dav

Градската организация на ДПС учреди стипендия за талантливи младежи, която покрива таксата за обучение на студента

„Много се радвам на амбицията ти и на невероятния успех, който си постигнал през първия семестър. Твоето усърдие ни дава основание да продължаваме да те подкрепяме, защото има нужда от младежи като теб, които да доказват, че образованието е ценност”. Това каза градският лидер на ДПС в Пловдив Али Байрам на 19-годишния Ваджип Алиев от квартал „Столипиново”. След като се пребори да стане студент в специалност „Социални дейности”, младежът получи финансова подкрепа от Байрам, за да плати таксата за обучение през първия семестър.

Момчето е завършило Професионалната гимназия по кожени изделия и текстил с успех 4.35 и след като се справи успешно с матурите и кандидатстудентските изпити, бе приет още на първо класиране в Пловдивския университет.

През септември Ваджип обеща да бъде стриктен и редовно да посещава лекциите и упражненията, за да не допуска да има невзети изпити. И спази уговорката. Днес, не без гордост, той показа студентската си книжка, като общият успех по всички предмети от семестъра е „Много добър”. Изключително е щастлив от факта, че е получил петици по важни дисциплини като „Човешко поведение и социална среда“, „Комуникационни умения и академично писане“, както и по английски език. Младежът няма нито един отложен изпит. Това даде основание на Байрам да му връчи сумата, необходима да покрие обучението през втория семестър. По негова идея градската организация на ДПС учреди стипендия за талантливи младежи и първият носител е Ваджип.

Тъй като бащата на младежа е инвалид, а майката е непрестанно до мъжа си като придружител, за семейството се оказа непосилно да плаща образованието на сина си. Успехът от първи семестър и социалния статус му дават право да кандидатства и за стипендия от вуза.

Байрам е убеден, че успехът на Ваджип ще „зарази” и други момчета от квартала да бъдат редовни и успешни в средното училище, за да продължат образованието си в по-горна степен. Той го покани за член на организацията „Академична младеж“, която обединява момчета и момичета от етноса, приети да учат висше образование.