Съвместният концерт на талантите от НУМТИ „Добрин Петков” и Държавната консерватория при Тракийския университет е част от съвместен творчески проект

Таланти от Националното училище за музика и танц „Добрин Петков” гостуваха на свои връстници от Държавната консерватория при Тракийския университет в Одрин за съвместен концерт. Събитието бе в рамките на българо-турски проект за обмяна на творчески идеи между двете учебни заведения, който продължава вече една година. Неслучайно в програмата на концерта бяха включени творби на български и турски композитори, които ученици предварително са разучавали. Бурни аплодисменти събра изпълнението на Дайчово хоро под диригентството на проф. Пламен Първанов. След това той отстъпи мястото на пулта, а диригентската палка пое колегата му проф. Ахмет Хамди Зафер.  Залата стана на крака, когато прозвучаха химните на България и Турция в изпълнение на 40 хористи от Одрин и Пловдив. За ценителите на класиката бяха изпълнени произведения на Моцарт и Шостакович.

„Изключително съм щастлив, че се реализира този проект и че пловдивската публика също ще може да се наслади на невероятните изпълнения на младите таланти”, не крие радостта си генералният консул на Република Турция в Пловдив Хюсеин Ергани, по чиято идея се реализира инициативата.

Учениците ще повторят концерта на 28 октомври в града под тепетата.