Реновираната сграда на Центъра за специална образователна подкрепа, която изгоря при пожар преди две лета, днес отвори врати

Българи от Америка инициираха кампания и събраха 42 000 долара, за да оборудват пет терапевтични кабинета за децата от Центъра за специална образователна подкрепа в Пловдив. Създателите на фондация „Децата на България” Полина и Орлин Йорданови започват акция за набиране на средства сред свои приятели и колеги, за да подпомогнат децата с увреждания, да повишават качеството им на живот и социализация. С предоставените дидактични материали, мебели, специални уреди за кинезитерапия, виброакустичен басейн, водно легло и други в Центъра вече са оборудвани кабинети по арттерапия, музикотерапия, кинезитерапия, Монтесори стая и логопедичен кабинет.

Днес официално бе открита реновираната сграда на Центъра (бившето Помощно училище „Стефан Караджа”), която изгоря при пожар преди две лета. С предоставени от МОН средства е възстановена постройката, а за обзавеждането се погрижили българите зад граница. На призива на Полина и Орлин откликнали и американци – инженери, лекари, учители, компютърни специалисти, които решили да подкрепят инициативата. Мисията на фондацията, в която членуват успели българи в САЩ, е да осигурява финансиране на значими проекти за образованието и здравето на българските деца.

В Центъра днес се обучават 112 деца, записани в 47 общообразователни училища от областта. За да създадат празнично настроение, в тържеството се включиха и ученици от масовите училища.

„Изключително сме признателни за подкрепата на фондацията, чиято акция продължи една година, но пък бяха събрани двойно повече средства от очакваното.Тепърва предстои ремонт на другото крило, което също изгоря, но искахме да дадем живот на новите кабинети, затова поетапно ще откриваме”, каза директорът на Центъра Веселка Бакиш.

Един от кабинетите е снабден с модерна технология, която дава възможност на деца с тежки физически увреждания да използват компютър само с поглед.

„При някои от случаите на ДЦП, децата не могат да контролират движенията си, не могат и да говорят, което им пречи да общуват, да учат и да се развиват, а в същото време голяма част от тях имат запазен интелект. А сега ще могат да управляват компютъра с поглед, което ще им позволи да смятат, пишат и рисуват, да изразяват мисли и чувства”, обясни психологът Златка Иванова.

В Монтесори стаята са оформени кътове за битови умения, където децата ще се учат да си оправят леглото, да готвят и гладят, да перат и простират. Следвайки философията на Монтесори за учене чрез действие, психолозите се надяват да създадат на децата с увреждания навици, които да им помогнат да се справят сами в живота. В къта за наука те ще овладяват четене и писане, а в къта за сетивност ще редят пъзели и ще работят със сетивни кубчета. Работата с глина и пластилин ще в къта по изкуства.

Центърът очаква оборудване за още 80 000 лева от Министерството на образованието.