Всяко трето момиче на 15 години пуши поне веднъж седмично, като делът при момчетата е 21%

imgres

България е сред първите десет държави по индикатор “училищен тормоз”. Това показва международно изследване “Поведение и здраве при деца в училищна възраст – 2013/2014 г”, обяви днес доц. Лидия Василева от Института за изследване на населението и човека към БАН.

Проучването обхваща 43 държави от Европа, както и САЩ и Канада. В България е било извършено сред 4796 ученици от 5,7 и 9 клас в 163 училища. Най-тормозени са момчетата на 11-годишна възраст. Момчетата причиняват тормоз по-често от момичетата – 15 на сто, показват данните. Най-малък е делът на българските ученици от всички участници в изследването, които смятат, че съучениците им са мили и услужливи.

Най-честите оплаквания – сред 36.8% от българските ученици, са изнервеност и раздразнителност, а всяко трето дете се оплаква от лошо настроение. Продължава тенденцията за висока употреба на алкохол, цигари, сладки храни и напитки сред учениците, отчита изследването. Ежедневната физическа активност намалява с повишаването на възрастта на децата. Всяко трето момиче на 15 години пуши поне веднъж седмично, като делът при момчетата е 21%. Това поставя България на второ място след Гренландия.

Тревожни са данните, свързани с първите сексуални контакти, като се отбелязва, че те започват около 14-15-годишна възраст, каза още доц. Василева, но отбеляза, че сред момчетата по тази тема е възможно да има доза самохвалство.

Близо половината от 15-годишните момчета споделят, че са имали сексуален контакт, докато делът на момичетата е 21 на сто. Всяко трето дете посочва, че първият му сексуален контакт е бил на 13-годишна възраст.