Страната ни е на девето място в световната класация с отличия от Международната олимпиада по математика за всички времена

С 54 златни медала България се нарежда на 9-о място в световната класация на страните с най-много такива отличия от Международната олимпиада по математика за всички времена. Това сочи статистика на сайта на организацията.

На математическата олимпиада се гледа като на своеобразно световно първенство. Тя е първата по природни науки и България се явява на международния форум още от самото му създаване през 1995 г.

Оттогава участниците са извоювали за страната си 54 златни, 119 сребърни и 73 бронзови медала. На тазгодишната олимпиада България зае 19-о място в отборното класиране, а всеки от шестимата състезатели се завърна с медал (пет сребърни и един бронзови).

България, Унгария и Румъния са единствените държави, които са участвали във всички издания на състезанието до днес. Международната олимпиада по математика е индивидуално състезание. Всеки от участниците решава 6 задачи в рамките на два дни – всеки от тях по 3 задачи. Максималният брой точки е 42. Ежегодно се извършва неофициално класиране по страни, което се калкулира като сума от индивидуалните постижения на участниците. В МОМ могат да участват ученици, ненавършили 20 години