Учениците от 11 ж клас на ПГАСАГ „Арх. Камен Петков“ изнесоха интерактивен открит урок за съвременни обекти

Изложба с архитектурни и художествени шедьоври подредиха ученици от ПГАСГ ‘‘Арх. Камен Петков“ във фоайето на третия етаж на училището. Младите таланти от специалност „Архитектурна реставрация“ са събрали малка част творбите, създадени в часовете по професионална подготовка, изработени до най-дребния детайл под ръководството на архитектите Теофана Абаджиева, Елена Иванова и Елисавета Палазова. Идеята на 11 ж клас е да представи по атрактивен начин на съучениците си съвременната архитектура. Бъдещите реставратори изнесоха и поредица интерактивни открити уроци, за да представят същността на професията, завършилите която организират и контролират изпълнението на строителни, ремонтни и реставрационни дейности. Гостите научиха, че архитектурната реставрация се занимава с методите за възстановяване на повредени паметници на историята и културата, съхранява произведения на изкуството и се стреми да ги запази в първоначалния им облик.

Архитектурата не е просто красиви конструкции, тя е сложно изкуство, което се създава от колектив, категерочни са преподавателите и добавят, че едно от най-красивите разклонения на архитектурата е архитектурната реставрация. За да направят правят часовете увлекателни, а сложната материя достъпна, те залагали еднакво и на теорията, и на практиката, посещавали обекти заедно с учениците.

В празничния декември гимназията организира и коледен шах турнир. След оспорвани тридневни битки бе излъчен и тазгодишният шампион –  Калоян Коев. Негов подгласник стана Радослава Сотирова. И двамата бяха отличени с грамоти и награди.