Зрелостници от 12 б ще представят ПГ по архитектура, строителство и геодезия „Арх. Камен Петков“ на националното състезание „Spaghetti Engineering“, организираното от Варненския свободен университет

Всеки мост трябва да е устойчив и атрактивен като идея и изпълнение, но също така да може да преодолее преместване от 90 см. Това бяха част от изискванията, с които трябваше да се съобразят бъдещите архитекти от Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия „Арх. Камен Петков“, които взеха участие в училищния кръг на традиционното състезание за креативни умения „Spaghetti Engineering“. Моделите им бяха тествани за носеща способност.

Отборите, съставени от ученици от 11 и 12 клас, премериха умения в изграждането на мостове, разполагайки единствено със спагети, транспортир, линия и макетно ножче. Съединяването на „строителните“ елементи ставаше с пистолет с горещ силикон. Според регламента момчетата и момичетата трябваше да изработят модел на мост, който може да се повдига.

Жури, съставено от преподаватели – инженери и архитекти, оцени най-атрактивните, устойчиви на натоварване, но и същевременно икономични решения.

Класиралият се на първо място отбор от зрелостници от 12 б клас ще представи гимназията на националното състезание, организираното от Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“.