На Велики четвъртък владиката Николай и над 150 деца от пловдивските училища боядисваха яйца в двора на митрополитския храм „Св. Марина“

„Отче наш, който си на небесата! Да се свети Твоето име, да дойде Твоето царство, да бъде Твоята воля, както на небето, тъй и на земята”, изрекоха днес в един глас близо сто деца от различни училища в областта в двора на Пловдивската митрополия. Господнята молитва прозвуча на Велики четвъртък преди малчуганите да запретната ръкави и да се включат в масовото боядисване на яйца в двора на митрополитския храм „Св. Марина“. По традиция пловдивският владика покани над 150 учениците от групите по православие, както и доброволците на Българския червен кръст, да се включат в ритуала. Най-много бяха учениците от СУ „Св. Константин-Кирил Философ“, ОУ „Кочо Честеменски“, ОУ „Петър Берон“, ОУ „Алеко Константинов“, ОУ „Княз Александър I“,  СУ „Св. Софроний Врачански“, СУ „Димитър Матевски“ и Неделното училище при храм „Св. Петка“.

Владиката поздрави малките си гости, разказа библейската история защо на Велики четвъртък се боядисват яйцата в червено и ги посъветва: „Никой от вас да не бъде предател, бъдете искрени, честни, никога не лъжете, обикнете Христос, бъдете трудолюбиви, усърдни в учението, за доброто се дръжте“.

А след това боядиса първото червено яйце и с него помаза всяко едно дете в двора на църквата и раздаде подаръци и книги с благословението да са здрави и силни и винаги да носят радост и щастие, както зараждащият се от яйцето нов живот.

Децата подариха на митрополита своя рисунка и изпълниха песни и стихотворения за Великден.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.