Групите по хореография на СУ “Хр.Г. Данов” обраха овациите, заслужили учители и ученици получиха грамоти по повод 171 години от основаването на училището

„Честит празник, Дановци! Бъдете като патрона ни – ярки, дръзки и истински!“ Това пожелание отправи за днешния патронен празник на СУ „Хр.Г.Данов“ директорът Гергана Аврамова. Деца от подготвителните групи, начален етап и 5-класниците, които се обучават в момента присъствено, се включиха в празника по повод 171 години от основаването на училището. Заради противоепидемичните изисквания той се състоя на открито в двора, където бяха организирани изявите и дейностите на отделните класове.

Групите по хореография категорично обраха овациите. Въпреки обучението от разстояние в електронна среда малките таланти успели да разучат копаница и ръченица. Облечени в автентични костюми, певците и танцьорите впечатлиха публиката с емоционалните си изпълнения на откритата сцена, разхождайки зрителите из различните фолклорни области.

Хоров диригент и хореограф на фолклорен ансамбъл развиват творческите умения на децата от подготвителните групи в училището. Водена от убеждението, че музиката и танцът развиват чувството за ритъм, последователност и въображение, директорът Гергана Аврамова поверява най-малките възпитаници на доказани професионалисти като Гергана Люцканова – диригент на популярния пловдивски хор „Иван Спасов“, и на художествения ръководител на фолклорен ансамбъл „Хем“ Иван Димитров.

Както подобава на празник, с грамоти бяха отличени изявени учители и ученици. Най-активно работилите през годината и класираните на престижни състезания и олимпиади получиха награди.

Припомняме, че училището спечели финансиране за изграждане на спортен комплекс в двора. През юли м.г. местният парламент даде разрешение Община Пловдив да кандидатства с проект за финансово подпомагане пред Министерството на спорта за обновяване и изграждане на игрища в няколко пловдивски училища, като най-голямата сума  – 286 172 лева, е заложена за проекта на СУ “Христо Г. Данов”. Идеята е да бъдат обособени баскетболно игрище с многопластова акрилна настилка, комбинирано игрище за тенис и волейбол и комбинирано са футбол и баскетбол. Очаква се строителството да започне през лятната ваканция.