Лицата трябва да бъдат на възраст между 18 и 50 години и по възможност да са с личен автомобил

Областният съвет на Българския червен кръст в Пловдив отправя зов за съпричастност. Апелът е за набиране на доброволци, които да закупуват храни и медикаменти предимно на самотно живеещи възрастни хора.

Лицата трябва да бъдат на възраст между 18 и 50 години и по възможност да са с личен автомобил. Желаещите да помогнат на най-незащитената група от обществото – самотно живеещите възрастни хора, могат да се регистрират на имейл:  plovdiv@redcross.bg или да получат указания на телефон 0884 789774.

Доброволците ще бъдат част от мобилните социални екипи на БЧК-Пловдив и ще посещават домове предимно на самотни възрастни пловдивчани, стигайки до прага.

„В този момент имаме нужда от шофьори с лични автомобили и от психолози”, заяви директорът на БЧК-Пловдив Таня Георгиева, която е член на кризисните щабове в Пловдив и областта.

Мобилните социални екипи работят на територията на всички 6 района на Пловдив, като ползвателите са предимно самотни трудно подвижни възрастни хора, изпаднали в криза. Те могат да подават сигнали в денонощния кол център и при необходимост да бъдат посетени от екип, който да им осигури храна и лекарства.

Друга от целите на Червенокръстката организация е превенцията на измамите – охрана на абонатите и домовете им; елементарна система за повикване на патрул; денонощна връзка с полицейските органи и подаване на постоянна информация при съмнение за извършени престъпления или готвени такива, нарушения на електропреносната и водопреносната мрежа.

„В Пловдив вече работи и гореща телефонна линия заради COVID-19. Дежурни психолози отговарят на телефон  0700 147 44 и помагат на хората със съвети и препоръки за заразата”, съобщи още директорът на БЧК- Пловдив Таня Георгиева.

Линията е отворена от 08.00 до 18.00 часа.

У нас има и национален телефон, като след първите положителни резултати в България броят на обажданията се е увеличил значително. Телефонът е 028078757. Към момента питанията са в две направления – мерки за превенция на заминаващите в чужбина и мерки, които трябва да вземат пристигащите от дестинации с коронавирус и техните семейства.