Има деца, които даже се събуждат посред нощ, за да приемат „дозата си” от клипчета в YouTube, коментира психологът Теодора Пампулова

Все повече родители на деца под 7-годишна възраст търсят консултация с детски психолог и психотерапевт заради това, че детето им е вманиачено по използването на умни устройства. Малчугани в яслата и в детската градина прекалено често имат достъп до телефон, таблет или друга модерна джаджа, което носи със себе си много негативни последици, сочат наблюденията на специалистите.

„Децата много бързо се научават да използват умните устройства, но и светкавично се пристрастяват към тях до степен на дигитална наркомания. Често те отказват да играят с връстници, да общуват с възрастните, да се хранят без пред тях да има екран, да заспиват без устройство, други се събуждат посред нощ, за да приемат „дозата“ си от клипчета в YouTube“, твърди детският психолог и координатор на Дружеството на психолозите  в Пловдив Теодора Пампулова.

Според наблюденията й повечето родители се примиряват, че не могат да ограничат детето да използва телефон, тъй като това е свързано с бурно недоволство от негова страна. Което допълнително усложнява ситуацията. Много семейства дори не осъзнавали наличието на проблем, понеже щом е пред устройството, детето не вдига шум и не прави бели.

Децата до 7-годишна възраст са изключително уязвими от негативните влияния на умните устройства и от достъпа до интернет, смятат психолозите. Често в кабинетите им се появявали семейства, чиито деца са на 4-5 години и не могат да говорят. Под влияние на интернет и каналите за видеосподеляне, детето можело да общува само на чужд език – най-често английски.

Специалистите съветват детето до 2-годишна възраст да няма никакъв достъп до телефон или таблет, а до 7 години  да използват устройство най-много по час дневно. Но никога точно преди сън.