www.monitor

Справка за наличието на камери в училищата ще трябва да дават спешно директорите на гимназии в просветното министерство. Депешата се отнася за всички школа, в които са се провеждали държавни зрелостни изпити през последните пет години. Не е тайна, че на матурите масово се подсказва и преписва, в резултат на което в някои училища са налице огромни разминавания между годишните оценки и бележките от зрелостните изити. Целта е да се сведат до минимум опитите за подсказване и манипулиране на резултатите, тъй като международните тестове ни нареждат на едно от последните места по успеваемост. Камерите ще запечатват не само опитите за преписване, но ще проследяват и поведението на квесторите, което също се оказва решаващо.

От директорите се иска да подадат справка за общия брой на класните стаи в сградата, колко от тях са без камери и къде има една и повече. Те трябва да отчетат и камерите за звукозапис.

Почти всички училища имат инсталирани системи за видеонаблюдение, но те покриват основно коридорите, фоайетата, двора и отделни класни стаи.

Матурата по български език ще се проведе на 20 май, когато е и националното външно оценяване по предмета за кандидат-гимназистите. Втората задължителна матура е на 22 май. В същия ден е и математиката за 7-класниците. Зрелостните изпити по желание трябва да се проведат между 26 май и 5 юни. От миналата година скалата за оценяване е ясна предварително. Писмена работа, получила до 22.5 точки е за двойка. Кандидатите с над 77 точки ще имат „отличен” 5.50 и нагоре.

В три поредни дни 7-класниците ще се явяват на външно оценяване по обществени науки, чужд език и природни науки. Офанзивата започва на 26 май.

7 май е първата дата за малките матури. Изпитният маратон на 4-класниците тръгва с български език, а на следващия ден е математиката. Тестът по човекът и природата е на 11 май, след което е проверката на знанията по човека и обществото.