Учениците бяха посветени в тайнството на българските шевици от гостуващия лектор и бивш преподавател в гимназията инж. Мария Ангелова. Пробваха ръчни бодове

С бродирана риза са влизали ежедневно в училище някогашните възпитанички на гимназията по облекло „Ана Май“. Елегантната блуза е била част от униформата на момичетата преди половин век и бе представена на открит урок в училището. Реликвата е изработена и носена от бивша ученичка, член на Колектива за шевица и народни занаяти “Росица Чуканова“. Предавана е като наследство на други членове на семейството, които също са се занимавали с бродерия, и сега е част от богатата колекция на Колектива.

Откритият урок на тема “Български шевици в модата” се проведе в рамките на сътрудничеството между Професионалната гимназия по облекло и читалище “Алеко Константинов”, към което работят майсторките на шевици. Негов основател е Янка Арсова – бивш преподавател в “Ана Май”. В ролята на лектор влезе нейна ученичка и доскоро също учител по моден дизайн – инж. Мария Ангелова.

Участниците в урока от 9 а и 10 а клас бяха посветени в тайнството на българските шевици и носии. Учениците се запознаха с многообразието на националните носии, с приложението на различните шевици и дантели в тях. Под напътствията на инж. Ангелова част от момичетата се заеха с изработване на схеми на бродирани мотиви, други пробваха някои от ръчните бодове, демонстрирани в часа. Останалите пък изявиха желание да облекат автентични носии, впечатлени от дългогодишните им истории.

„Сега пред всички тях стои предизвикателството да създадат проект на съвременни облекла с мотиви на шевици“, поясниха организаторите на семинарното занятие Гергана Самуилова и Ангелина Гюрова.

От името на популярния дизайнер Стоян Радичев, кадър на гимназията, учениците получиха мостри от колекция парфюми “SR”.

На 4 юни гимназията и читалище “Алеко Константинов ще участват заедно в „Шевица фест“ в квартал „Капана“.