Българските кандидат-студенти напират да учат дизайн, архитектура и изкуства, музикално, театрално и филмово продуцентство

Нанотехнологии, креативни технологии и инженерна математика сред новите хитови специалности в европейските университети

640_76970370802e2db5a8065f010d6dee93

Университетите във Великобритания са готови сами да осигуряват заеми и стипендии на младежи от Европейския съюз, дори ако след Брекзит отпаднат студентските кредити за кандидатите от тези страни. Британските висши училища са изпратили отворено писмо до правителството с искане да се запазят условията за прием на студенти от ЕС, което е гаранция не само за културен, но и за обмен на идеи и работа по европроекти.

“Вече от няколко университета  получаваме такива уверения”, обяви Елизабет Тончева от  „Едланта”. Днес компанията за образование в чужбина представи в Гранд хотел Пловдив възможностите за обучение в 28 университета на Острова, в Холандия и Дания. За разлика от кандидатстудентската борса на българските висши училища, където зрелостниците се брояха на пръсти, тук още на старта на изложението се извиха опашки от младежи, които искат да се срещнат очи в очи с представителите на чуждестранните висши училища. Да разберат повече за програмите и възможностите за финансиране дойдоха ученици от 9, 10 и 11 клас.

Въпреки несигурността около Брекзит, Великобритания продължава да е дестинация номер 1 за нашите младежи. 45 на сто от учениците, които избират контактите на „Едланта”, кандидатстват в университети на Острова, а останалите избират Холандия, Дания, Германия и Австрия.

За тази година студентските кредити на Острова за страните от ЕС все още са в сила и размерът им е до 10 000 паунда. От тази есен Великобритания дава допълнителен кредит в размер между 9300 и 13 500 паунда на младежи, които са завършили бакалавърска степен в друга държава от ЕС, за да продължат с магистратура на Острова.За магистърските програми пък има възможност за допълнително финансиране чрез „Еразъм плюс”.

„Има мит, че образованието в чужбина е достъпно само за деца на богати родители, но това съвсем не е така. Възможностите за заеми и за работа позволяват на нашите младежи да се самоиздържат. А и повечето от стажовете са платени”, уточнява Елизебет Тончева.

Допреди пет години специалности като нанотехнологии, киберсигурност, биомедицина и креативни технологии са били съвсем непознати за нашите младежи, но сега те ги посочват като предпочитани. Изключителен интерес има към различните видове дизайн – графичен, интериорен, продуктов, към архитектура и изобразително изкуство. Изключително много младежи избирали специалности в артистичната сфера – музикално, театрално и филмово продуцентство.

„Прави впечатление, че поколението Z са хора, които искат да изявят таланта си. Не се водят от желанието на родителите, а предпочитат сами да вземат решение. Търсят професии, съобразени с интересите им и такива, които ще им носят добри доходи, като счетоводство и финанси, инженерни специалности. Все повече набират скорост строителното, петролното, био и авиоинженерството”, пояснява Тончева.

В болшинството университети акцентът е върху развитието на практическите умения. Програмите са съгласувани с бъдещите работодатели и браншови организации. Стажовете във втори и трети курс пък позволявали на работодателите да подберат най-добрите кадри. Компаниите, от своя страна, възлагали на университетите конкретни проекти за разработка и така младите хора имали възможност да работят по реални казуси.

На щанда на Университета Бангор разяснения за програмите дава пловдивчанката Лили Просеникова. Момичето се е дипломирало миналото лято, но решава да се върне в родината и тук да търси реализация по двете специалности, които е завършила на Острова – психология и криминология.

“Забелязах, че през трите години следване, в България доста неща са се променили към по-добро. Много съм доволна от образованието във Великобритания, чийто подход е коренно различен от този у нас. Лекторите очакват да ги потърсиш за съвет и да ти помогнат по всякакъв начин. Акцентът е изключително върху добиването на практически умения”, казва Лили, която е убедена, че ще си намери добра работа в сферата на психологията.