Фиктивният годеж на Левски се е състоял в Аджар, за да послужи като алиби, разказаха специалисти от Информационния център на архитектурно-исторически резерват в Свежен, в близост до който е скривалището на Дякона

„Няма да кажа и открия никому нищо до смърт и гроб“ – пламенните думи на Апостола прозвучаха днес пред светското училище в Брезово, което се намира в двора на църквата „Св. Димитър“. По неофициални данни то е третото в страната и е посещавано от Апостола, когато е основал революционния комитет в Брезово. Възстановка на този исторически момент направиха самодейци от Народно читалище „Отец Паисий 1876 г.“, дегизирани като Левски и неговите сподвижници. В старата учителска стая комитетът е провеждал своите заседания. Възстановка на разпита на Апостола пресъздадоха членовете на комитет „Родолюбие“, облечени в автентични носии, реплики на въстанически униформи и на турски заптитета. След поднасянето на цветя пред плочата на Дякона по повод 150 години от трагичната му гибел, шествие от участници и граждани се отправи към читалището. Начело бе седмокласникът Мартин от ОУ “Христо Смирненски”, който носеше портрет на Левски, а членовете на „Родолюбие“ развяха знамето с революционния девиз „Свобода или смърт“.

Цветя бяха поставени пред трите скривалища на Левски в брезовския регион. В скривалището в село Свежен посетителите научиха интересни факти за Апостола и фиктивния му годеж, за който няма съмнение, че е бил реално събитие. Левски се сгодил с местната девойка Гена Бонина, но не е имало венчавка, нито гости. Романтичната история траела не повече от един ден, защото годежът бил за заблуда на турците. Посещението на Левски в Свежен било с цел закупуване на оръжие и събиране на пари.

Домакин на събитието бе Информационният център на архитектурно-исторически резерват – Свежен, а от читалище „Христо Станчев – 1868 г.“ бяха предоставили томове от фонда за оформянето на изложба с книги за Апостола. В събитието под мотото „150 години безсмъртие“ се включи и изтъкнатият български цигулар и музикален педагог маестро Мичо Димитров… Елка Генова разказа за връзката на Левски с Аджар (сега Свежен) и показа скривалището в къщата на даскал Гено. В един от долапите имало таен тунел и 50-метров проход, който води към дерето.

Историци разкриха малко познати факти за скривалището в село Розовец. В запазената и до днес плевня Дякона е събирал съмишлениците си. Пред паметната плоча в Чехларе, поставена пред къщата, която той е посещавал през 1870 година, също бяха поставени цветя, дарени от брезовския производител Иван Филипов.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.