Всеки трети ученик е подлаган на кибертормоз, стана ясно на конференция за агресията над и между подрастващите

IMG_2732

Когато семейството е изиграло своята роля и е възпитало сериозни, добри и мотивирани млади хора, тогава децата няма да бъдат насилници. Тази теза защити 9-класникът  от ЕГ „Иван Вазов” Борис Ангелов на националната конференция „Насилието и детето на 21 век”, която организираха днес Пловдивския университет, Държавната агенция за закрила на детето и община Пловдив. Борис е пловдивският представител в Съвета на децата – органът, който е гласът на младите хора при реализиране на политики и мерки за гарантиране правата им. За първи път в подобен форум във всеки от панелите позиция изрази и по едни представител на Съвета на децата.

„Ако децата са израснали в семейство, което е изградило у тях ценностна система, впоследствие те като възрастни ще бъдат отговорни в действията си и ще водят правилни политики, ако се окажат на важни постове в институциите. Младите хора са склонни да възприемат моделите, които виждат. Ако едно дете е било жертва на насилие, често след време се превръща в насилник”, категоричен е Борис. Според него у нас все още действа правилото, че законите са, за да се нарушават, но за да се прекъсне тази порочна практика трябва да има санкции.

9-класникът обърна внимание и върху онлайн насилието. В четвъртия панел за виртуалния тормоз се оказа, че всеки трети ученик е бил подлаган на кибер атаки. Над 25% от децата и тийнейджърите са били многократно тормозени чрез мобилните си телефони или в мрежата, а повечето  от половината не са споделили за това с родителите си. Заливане на имейла със злонамерени съобщения, изпращане на заплахи, провокации или етнически обиди, опит за бъде заразен компютърът на „жертвата” с вирус, разпространяване на невярна информация с цел злепоставяне били част от най-често срещаните форми на онлайн тормоз.