Деветокласникът е единственият българин, удостоен с титлата „Изпълнител на 2019 година” от „Голям конкурс за композитори”

Второ място и титлата „Изпълнител на 2019 година“ спечели пловдивският талант Борис Биков от световен музикален онлайн конкурс.  Деветокласникът от НУМТИ „Добрин Петков”стана единственият българин, удостоен с отличието от творческата надпревара „Голям конкурс за композитори“ – Лондон.

„Това е изключително признание за постиженията на Борис и неговата всеотдайна учителка по пиано – Светлана Косева”, не крие вълнението си директорът на училището Нели Попова- Коева. И припомня, че Борис получил ексклузивна покана за участие в конкурса и се включил в него с изпълнението си на Феликс Менделсон – Variations sérieuses, op. 54.

Според регламента, третото издание на „Изпълнител на годината“ се провежда само с лична покана към участниците, спечелили награда от конкурси, организирани от „Голям конкурс за композитори“ –Лондон, в периода 16 юни 2018 г. – 15 юни 2019 г. Борис получава такава, тъй като от началото на годината до момента на поканата, той има следните постижения – първо място в „Изгряващ талант на Света“, раздел: „Изгряващ талант на Европа“, първо място – „Най-добро изпълнение на Григ“, второ място в „Най-добрите изпълнения на Шуман“, първо място за „Най-добро изпълнение на Бах“.

През ноември миналата година Борис зае престижното второ място на Международния клавирен конкурс, организиран от Асоциация „Пиано Порта Каели” и Националната консерватория в Ница. Той впечатли журито на 11-то издание на конкурса в категория „Млад солист”.

Даровитият изпълнител е стипендиант на „Ротари клуб Пловдив“, удостоен е с учредената на името на Атанас Чаушев стипендия за талантливи деца. Носител е на наградата на диригента маестро Миша Дамев в категория “Изкуство” на Седмите годишни награди на Фондация “Енчо Керязов”. Член е на Клуб 2016 и на Клуб 2017 на Фондация „Димитър Бербатов”. Печелил е основна стипендия по проект „1000 стипендии“.