Седмокласничката получава оценка 6.00, която я освобождава от национално външно оценяване

Седмокласничка от ОУ „Яне Сандански“ попадна в призовата тройка на националния кръг на олимпиадата по български език и литература. Божидара Иванова получи максималните 100 точки, които й носят оценка 6.00 и я освобождават от национално външно оценяване по предмета. До националния етап тази година достигнаха 20 деца от цялата страна.

Регламентът изисква от участниците да се справят с тест от 30 задачи, свързани с изучавания материал от 5 до 7 клас, след което да напишат отговор на литературен въпрос. Те трябваше да направят сравнителна характеристика между образите на отец Евтимий и баба Илийца, основавайки се на трета част от разказа „Една българка“ на Иван Вазов.

Божидара е ученичка в 7 д клас, иновативна паралелка, която работи по модела 1:1. Учи в „Яне Сандански“ от първи клас. Преподавателят й по български език и класен ръководител Радослава Станчева я определя като инициативна и творческа личност. И като че е очаквала тазгодишния й успех, тъй като Божидара успява да се класира не само за национален кръг на олимпиадата по български, но и по история и цивилизации. Тя и съучениците й посещавали допълнителни извънкласни занимания по български език. И тъй като й предстои участие в приемна кампания, мечтата й е да успее да се класира в специалност “Компютърна графика” на Математическата гимназия.

След отлично представилите се на националната олимпиада седмокласници е и София Стоянова от Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“. От МГ е и класираният на трето място сред осмокласниците – Росен Разпопов, който е с 57 точки.

Първо място при 11-класниците печели Марина Узунова от ЕГ „Пловдив“ с 64,29 точки. Отличен резултат при зрелостниците постига също ученик от ЕГ „Пловдив“ – Валентина Нечева.