Наред с коледния базар, децата подредиха изложба с макети на исторически и географски обекти

Близо 3000 лева събраха от коледните си инициативи учениците от ОУ „Райна Княгиня“, които ще отидат за лечението на 5-годишния Даниел Златев от Хасково. Децата решили да се обединят около каузата в подкрепа на Дани, който страда от злокачествен тумор на костите. Всички артикули за коледния базар – играчки, арт предмети, украса за елха, картички и рисунки, децата изработили сами, а в междучасията доброволци заставаха зад щандовете, за да предлагат сътвореното. Паралелно бе организирана и дарителска кампания. Освен това всяко дете можеше да си купи билетче за празничната томбола, голямата награда от която беше скейтборд.

Във фоайето на втория етаж пък бе подредена изложба с макети на исторически и географски обекти, измайсторени от шестокласници. Възрожденски къщи от Елена, корабът „Радецки“, Хилендарският манастир, Golden Gate Bridge в Сан Франциско, индиански шатри, най-високото плавателно езеро на земята Титикака могат да се видят в умален размер, пресъздадени през въображението на децата от стиропор, плат, еко материали. В мащаб 1:48 представя един от най-известните археологически обекти в света – Мачу Пикчу, Георги. Тъй като хобито му е да прави макети, когато дошъл урокът за Южна Амарика, решил да предизвика себе си и да претвори изгубения на инките. Габи от 6 г се включва в изложбата с проект за природните зони, направен от картон, който се отваря като книга. И двамата са носители на отличия от участия в олимпиади по математика, география и история.

Кулминация на коледните инициативи бе вчерашното тържество, на което се изявиха участниците в групите по интереси – малки мажоретки, фолклорни танци, коледари, вокални групи, а в ролята на джуджетата на Дядо Коледа влязоха децата от театрална трупа, ръководена от актьора от Пловдивския драматичен театър Троян Гогов.