Close-up medical syringe with a vaccine.

По данни на МОН в 75 общини е въведен ротационен принцип на обучение

Close-up medical syringe with a vaccine.

Близо 11 300 са учениците с пълен курс на ваксинация срещу коронавирус или с поставена първа доза. Това сочат данни на Министерството на здравеопазването към момента. Сред педагозите пък ваксинираните са 37,56%, посочват от МОН. За ваксинираните и преболедувалите ученици и учители няма да се изисква да бъдат подлагани на тест два пъти в седмицата, за да бъдат присъствено в клас.

20 879 лица до 19-годишна възраст включително са с пълен курс на ваксинация или с поставена първа доза, сочат данни на МЗ. 9589 от тях обаче са на 19- години или вече не би трябвало да се обучават в училище. От данните става ясно още, че и сред децата има интерес към ваксинацията, тъй като близо 3800 от всички над 20 000 имунизирани до 19-годишна възраст включително са се ваксинирали в близките няколко седмици и им предстои поставянето на втора доза. Сред педагозите също има такива, които засега са си сложили първа игла. Те са 1,8% от всички 37,46% ваксинирани учители.

Всички те ще могат да влизат в училище без да бъдат тествани. Това ще важи и за преболедувалите. Над 29 000 лица до 19-годишна възраст са изкарали коронавирус. Над 15 000 учителите също са преборили вируса от началото на пандемията. Всички, които са дали положителен тест, след 15 ноември също ще могат да се върнат в класните стаи в следващите две седмици, без да бъдат тествани.

Изцяло онлайн са учениците в общините със заболеваемост над 750 на 100 000 население. Първи към присъствено обучение ще могат да се върнат децата от начален етап. След тях ще са учениците от прогимназията, след като стане ясно какви са резултатите от въвеждането на мярката при най-малките.

За да се тестват децата обаче, трябва съгласие на родителите.