dscf9433

„Всичко за другите, нищо за себе си”. Това е бил девизът на българския възрожденец и благодетел Душо Хаджидеков. В първия учебен ден учениците от едноименното училище доказаха, че заветът на патрона е изгубил смисъл и се включиха активно в благотворителната кампания за набиране на средства за 23-годишния Николай Попов, който се бори с левкемията. Насърчавани от своите родители, облечените в униформи хлапета пуснаха банкноти в дарителските кутии на входа на училището. Тук 15 септември беше под надслов: “Дари надежда на Ники, вместо цвете на първия учебен ден”. Въпреки това букети не липсваха, а малчуганите бързаха да зърнат своите учители и да подарят цвете.  По обяд инициаторите на кампанията преброиха 3461.40 лв.

Втората кампания в подкрепа на студента от Университета по хранителни технологии стартира по инициатива на „Ангелите на Ники”. В дворовете на ОУ „Душо Хаджидеков”, ПГСГА „Арх Камен. Петков”, Френската гимназия,  ЕГ “Иван Вазов”, СОУ „Софроний Врачански”,  както и в училища в Асеновргад и Раковски бяха поставени кутии за дарения.

Идеята за благотворителност, вместо букет на 15 септември, е на Лили Тачева от ОУ „Васил Петлешков”, която се свързала с младежите от „Кауза Ники”. Според нея това би бил най-смисленият подарък за учителите, а децата ще разберат, че с този жест правят огромно добро и спасяват човешки живот.

Първата кампания стартира през февруари, след като в края на миналата година на Ники е поставена диагноза левкемия. Два дни след изписването му от лечебното заведение във Висбаден, Германия Ники получава усложнения. В момента все още е в немската болница. Необходим му е нов курс на лечение, за който са нужни около 27 000 евро. Част от парите вече са събрани.

dscf9431