Пловдивският филиал се включва във фестивала „Улица Станционна“, който се провежда от днес до 6 септември

С атрактивни демонстрации, обиколка на високотехнологични лаборатории и битки на роботи пловдивският филиал на Техническия университет се включва във фестивала „Улица Станционна“, който се провежда от днес до 6 септември на ул. “Иван Вазов“.

На 4 септември от 11.30 в двора на учебното заведение посетителите ще наблюдават демонстрации на дронове, проектирани и управлявани от момчетата от „Дрон клуб Пловдив“. За любителите на физиката са подготвени атрактивни експерименти и опити от Ученическо-студентски клуб „Квант“ с научен ръководител Васил Базелков.

В 12.00 ч. започва денят на отворените врати в университета. Посетителите ще могат да разгледат високотехнологичните лаборатории в III учебен корпусна ул.“Цанко Дюстабанов“, където се помещава Центърът за компетентности.

Обиколката включва уникалния за страната учебно-лабораторен аеродинамичен комплекс, предназначен за експериментални изследвания на аеродинамиката на летателни апарати и дронове, както и единствения в Пловдив 3D принтер за метал. Посетителите ще видят и образователна автомобилна лаборатория с DINO TEST, на който могат да се пресъздадат в реално време климатични показатели или особености на релефа. Там е ситуиран и мобилният робот автомобил 4Х4 с модул за дистанционно и автономно управление. Отворени за посещение ще бъдат още лабораторията за интелигентни автоматизирани производствени системи – последно поколение от 6 модула, както и стенд системата с колаборативен робот, работещ заедно с човека, който го управлява.

На паркинга на III корпус посетителите ще видят и учебния самолет МИГ21У, предоставен безвъзмездно от Министерство на отбраната с учебна цел, който се използва от студенти в специалност „Авиационна техника и технологии“.

На 5 септември на откритата сцена на фестивала ще се качат студентите от Клуба по роботика на университета, които ще покажат последните си разработки. Сред най-атрактивните са битката със сумо роботи и дисциплината „Следене на линия“.

На 6 септември в 10 часа започва концерт на Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“. В 12:00 ч. е концертът на Биг Бенд Пловдив, а в 13 часа отново на сцената се качват учениците на НУМТИ “Добрин Петков”. Между 14 и 16.30 часа ще има Station Street Fighter 6 турнир. От 17 часа е музикалното участие на British School of Plovdiv, а в 17:30ч. на голямата сцена излиза британската банда Partikel. От 19 часа ще бъде излъчен на живо празничният концерт с участието на Фолклорен ансамбъл „Тракия“ и Гвардейски представителен духов оркестър. В 20. 30 часа Теодосий Спасов квинтет ще закрие фестивалната програма.

 

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.