Младежите от клуба по роботика и доц. Севил Ахмед от филиала на Техническия университет на открит урок в училището в рамките на Европейската седмица на програмирането

Робот металотърсач, робо ръка и битка на сумо роботи предизвикаха истински фурор днес в Професионалната гимназия по механотехника „Проф. Цветан Лазаров“. Атрактивните демонстрации се проведоха на открития урок на тема „Изкуствен интелект и роботи -Поглед в бъдещето“, който изнесоха доц. Севил Ахмед от катедра „Системи за управление“  на пловдивския филиал на Техническия университет и младежите от Клуба по роботика.

За учениците от 11. и 12. клас от специалностите „Приложно програмиране“ и „Програмно осигуряване“ беше безкрайно любопитно да научат повече за системите, ползващи изкуствен интелект. Доц. Ахмед обясни как с всеки изминал ден програмирането става много по-лесно, заради споделянето на отворени кодове и програми – информация, до която преди десетина години почти липсвал достъп. Тя посъветва младежите да се интересуват, да четат, да наблюдават и събират информация, да анализират всяко приложение в мобилните си телефони и да не спират да си задават въпроса “Как работи това?“.

За да демонстрират на практика работата си по програмиране и създаването на нови технологии, младежите от Клуба по роботика бяха донесли последните си разработки. Сред тях бе роботизираната ръка на Георги Ганушев, която второкурсникът се надява в най-скоро време да превърне в протеза за хора с увреждания, задвижвана от сензори.

Председателят на клуба Веселин Димов показа робот металотърсач , който може да открива заровени метални предмети, управляван от разстояние. Младежите от клуба разказаха за състезанията по роботика, на които участват, и демонстрираха две от дисциплините, донесли им призови места.

Учениците бяха истински запленени от битката на сумо роботите, които се борят на специален тепих, а целта е единият да изтласка другия извън очертанията му . В надпреварата „Следене на линия“ пък роботът е програмиран така, че да се движи само по черните маркери на настилката.

„Европейска седмица на програмирането“ е инициатива на Европейската комисия и се отбелязва в училищата на страните от общността в периода от 7 до 22 октомври. Целта е да се подчертае важността на изучаването на програмирането и развитието на творческото мислене. МОН подкрепя инициативата и призова всички училища да се включат с открити уроци, забавно програмиране, разработване на софтуер или мобилни приложения, роботика. Събитията могат да се регистрират на сайта на европейската инициатива  https://codeweek.eu/ , където има достъп до материали и образователни ресурси, както и информация за обучителни курсове за преподаватели.