Най-малко 50 на сто от доставяните плодове и зеленчуци в училищата и детските градини ще бъдат на български производители, реши МС

Биологично произведени продукти и био пчелен мед ще се предоставят по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ от следващата учебна 2020/2021 година, съобщава правителствената пресслужба.

Това предвиждат промени в Наредбата за условията и реда за прилагане на схемите за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения, одобрени от МС днес.

Още тази есен ще се доставят биологични плодове, зеленчуци, млечни продукти и екологично чист пчелен мед в детските градини, училищата и центровете за специална образователна подкрепа. Пчелният мед трябва да се доставя в индивидуални опаковки с ненарушена цялост.

Измененията в наредбата целят и стимулиране на родното производство. Най-малко 50 на сто от доставяните плодове и зеленчуци ще бъдат произведени от български производители. Прецизират се разпоредбите, с които се гарантира качеството на продуктите чрез представяне на сертификат за съответствие на качеството за плодовете и зеленчуците и чрез документ, който доказва, че млечните продукти са произведени по БДС.