Ученици, учители и гости дегустираха еврейски кекс, арменски сладки, нашенска баница и турска баклава, пиха кафе и чай около софрата

Билкови рецепти на старотурски, които лекуват и най-упоритите болести, български носии от Тракия, ракла и сандък на близо век от Родопите и още куп ценни предмети и артикули оформят Музея на етносите в Професионалната гимназия по транспорт и строителни технологии “Гоце Делчев”. Неслучайно официалното откриване бе днес, когато отбелязваме Международния ден на толерантността.

Двигател на инициативата е образователният медиатор в училището Фатме Арслан, която през януари тази година бе отличена в МОН. Тя се класира на второ място по брой гласове, след като попадна във финалната петица за голямата награда „Образователен медиатор на годината“. Нейният приз бе за добротворчество и застъпничество.

Фатме продължава да мотивира и скрепява приятелството между гимназистите, а в училището те са от български, турски, ромски и арменски произход, както и украинци. Така се родила и идеята да създадат етнографска сбирка. Директорът Бойка Борисова предоставила един от кабинетите, който днес посрещаше гостите с табела „Добре дошли“ на български, турски, иврит и арменски.

„Донесох сандък и софра на прабаба ми от района на Ардино, както и книга с рецепти, която пазя от прадядо ми – той беше ходжа“, разказва Фатма. Нейна е и традиционната носия за къна. В училището се пазели в годините български народни носии от различни етнографски области, които също са изложени в музея. Момчета от различни паралелки, които често я търсели, за да споделят проблемите си, помогнали в подредбата.

Гостите, сред които и вицеконсулът на Република Турция в Пловдив Айше Саваш, пиха заедно чай и кафе, дегустираха арменски сладки и соленки, еврейски кекс, приготен от преподавателя по философия Лазар Атмаджов, турска баклава, българска пита и баница.