Красимир Вълчев е работил 7 години във финансовото министерство, участва активно в разработването и въвеждането на делегираните бюджети

991-ratio-krasimir-vylchev

Бивш главен секретар на МОН става министър. Красимир Вълчев поема министерството на образованието в третото правителство с премиер Бойко Борисов. 41-годишният Вълчев е работил в Министерството на финансите от 2002 до 2009 година, където отговаря и за разработването на частта за образование от държавния бюджет. В края на юли 2009 г. министър на образованието в първия кабинет на Борисов става Йорданка Фандъкова, която го кани в екипа си. Вълчев приема и става главен секретар на МОН през септември същата година. През ноември Фандъкова е избрана за кмет на София, а Вълчев остава в МОН при наследилия я на поста неин заместник Сергей Игнатов.

Вълчев участва активно в разработването, въвеждането и прилагането на системата на делегираните бюджети и като експерт в МФ, и като главен секретар на МОН. Той остава в просветното министерство и при служебното правителство с премиер Марин Райков, поело управлението на страната през март 2013 година. В него работи с проф. Николай Милошев, който е министър до края на месец май същата година. С идването на кабинета “Орешарски” Вълчев си отива от МОН и е възстановен като главен секретар през август 2014 г., при служебния кабинет с премиер проф. Георги Близнашки и министър на образованието Румяна Коларова.

Вълчев остава на поста и при управлението на Тодор Танев (ноември 2014 – февруари 2016), и при Меглена Кунева (февруари 2016 – януари 2017), но категорично отказва да работи с наследилия я проф. Николай Денков и се връща в Министерството на финансите.