Дядо, щерка и внучка сричат в най-голямото училище в Столипиново, където днес празнуваха деня на ромите

romimg_5327

Бившият стол на СУ „Найден Геров” в Столипиново ще бъде превърнат в образователен център и най-късно до края на годината ще посрещне първите деца. „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“. Под това мото се проведе първата представителна изява по проекта, реализиран от Община Пловдив с финансовата подкрепа на Българо-швейцарска програма за сътрудничество. Проектът е на стойност малко над 1 милион лева и има за цел образователната и здравна интеграция на ромите на територията на Столипиново и Куклен.

Празничното тържество, което се проведе в СУ „Найден Геров“, съвпадна с Международния ден на ромите.

DSCF0751

Като част от проектните дейности е планирано строителство на образователен център в двора на двете училища „Найден Геров“ и „Кирил Нектариев“. В момента тече обществена поръчка за избор на фирма изпълнител, а до края на годината центърът трябва да отвори врати. Там ще се провеждат разнообразни извънкласни дейности, които имат за цел да намалят броя на отпадащите ученици от малцинствен произход. Общинска фондация „Пловдив 2019“, която е партньор по проекта, ще се включи активно в работата с ромските деца.

„Днешните деца растат в семейна среда, където образованието не ценност. Родителите им не могат да четат и пишат, не знаят добре български език. За цели фамилии единственият източник на доходи са помощите и нашата цел е да променим това”, обясни образователният експерт на район „Източен” Стефка Симеонова, която е и координатор по проекта.

По данни на администрацията около 50 000 са регистрираните по постоянен адрес хора от малцинствата, което прави Столипиново най-голямата етническа общност на Балканите.

Три поколения в едно семейство учат в класните стаи на СУ „Найден Геров”. Гледката съвсем не е необичайна, тъй като за поредна година школото работи по проекта „Нов шанс за успех”. Над 60 души от махалата на възраст от 18 до 55 година се възползват от възможността да се ограмотят и да получат документ за завършена начална образователна степен. Социалните причини са основните, които порасналите ученици изтъкват като повод да са неграмотни.

„Имаме случаи, в които дядото е в 12. клас, дъщеря му е във 2., а внучката е първолаче”, каза директорът Емил Начев. Ученици прекъсвали образование по различни причини, като най-честата е заминаване в чужбина с цялото семейство. В момента в училището има 1400 деца във всички форми на обучение.

romimg_5294

В центъра за обучение ще се провеждат културни и спортни събития, обучения. Той ще е място, което ще приютява децата и хората от общността. Там ще работят и медиаторите, които ще подкрепят изоставащите или децата таланти, ще организират изложби и посещения на събития извън гетото. Подобен проект се реализира с децата от предучилищните групи в „Източен”.

„Целта е да надградим и да има приемственост, за да се превърне образованието в ценност за семействата от малцинствата”, каза още Симеонова.

Проектът предвижда също така облагородяване на дворното пространство и изграждане на детски площадки на територията на детска градина „Лилия“, която се намира в непосредствена близост до двете училища.

Ще се изгради и Здравен център към ДКЦ „Изток“ с пет медицински кабинета, които ще бъдат оборудвани със съвременна диагностична апаратура. В тях ще работят специалисти по обща медицина, педиатрия, акушерство и гинекология.