В бившата сграда на социалната служба на "Западен" вече са кабинетите на 4-класниците от ОУ "Елин Пелин".

Общината прехвърли сградата за стопанисване на ОУ „Елин Пелин“, заради недостиг на базата и изискването за едносменен режим. В 33 училища от областта текат ремонти

В бившата сграда на социалната служба на “Западен” вече са кабинетите на 4-класниците от ОУ “Елин Пелин”.

Бившата социална служба на район „Западен” става класна стая. В момента кипи усилен ремонт, тъй като сградата трябва да бъде приведена във вид, годен за учебни занятия. Общината е прехвърлила за стопанисване базата на ОУ „Елин Пелин”, което се нуждае от допълнителни кабинети, за да осигури едносменен режим.

„Дълго се борихме да ни предоставят сградата и се радвам, че най-сетне се случи. Постройката е едноетажна, така че в нея можем да обособим не повече от две класни стаи. Идеята е там да прехвърлим 4-класниците. Подменили сме дограмата, сега боядисваме, след което ще започнем обзавеждането. Всичко ще приключи в срок до началото на учебната година”, обясни директорът Татяна Вангелова.

Сградата се намира до ДГ „Рая”, която е буквално на метри от оградата на основния училищен корпус. Недостигът на помещения бил толкова голям, че от две години насам в школото няма учителска стая, тъй като всички кабинети били пригодени за нуждите на отделните паралелки. Родителите инициирали подписка, че училището има нужда спешно от допълнителни помещения, което ускорило прехвърлянето на общинската база.

В 33 училища от областта текат ремонти. ПГ по битова техника подменя изцяло старата ВиК инсталация със собствени средства. Припомняме, че в края на юни огромни парчета изолация и мазилка паднаха от санираната фасада. Причина за това бяха проливните дъждове.

„Застрахователите направиха оглед и отпуснаха известна сума, но тя няма да е достатъчна за реконструкцията. Трябва да направим качествено укрепване, за да не допуснем инцидентът да се повтори. До дни ще бъде готова количествено-стойностна сметка и ще знаем какви средства са ни необходими. Гаранционният срок е минал, така че ще трябва да добавим наши пари, надяваме се и на държавна помощ”, обясни директорът Гергана Георгиева. Дори да съвпадне със старта на новата година, ремонтът нямало да наруши учебния процес.

6 класни стаи, коридор и учителска стая обновява ОУ „Димитър Талев”, а СУ „Константин-Кирил Философ” влага средства за ремонт на санитарните помещения на четвъртия етаж. WC-та ремонтират и в ОУ „Васил Петлешков”. Усилията на СУ „Св.св.Кирил и Методий” са насочени към монтаж на евакуационно осветление и преработка на отоплителната система в котелното помещение. В ОУ „Панайот Волов” ще бъде изградена бетонна ограда върху съществуващия зид. Училището се намира в Шекер махала и често е обект на набези, затова ръководството предприема мерки срещу евентуални вандалски прояви. Частичен ремонт на покрива се извършва в ОУ „Яне Сандански”.