Учениците от групите по религия в Пловдив и областта взеха участие в коледното тържество, инициирано от Регионално управление на образованието със съдействието на Пловдивска митрополия

Библейският разказ за раждането на Спасителя оживя в драматизация на ученици от СУ „Св. Константин-Кирил Философ“, представена на сцената на Епархийския салон при храм „Св. Петка“. Деца от трети и четвърти клас се въплътиха в образите на Йосиф и Дева Мария, седнали до пещерата с яслите с Младенеца. Появиха се и мъдреците, носещи дарове за раждането на Спасителя. Декора, който помогна на зрителите да се върнат хилядолетия назад, сътворили учители и родители.

В навечерието на Рождество Христово Регионално управление на образованието, със съдействието на Пловдивската митрополия, организира тържество за споделяне на добри практики за обучението на групите по религия в областта. Последните данни показват, че около 4000 деца изучават „Религия-Православие“.

„Макар и свързано с християнската религия, Рождество се отбелязва и в много страни с друга вяра. Днес се е превърнало в светски празник и основно ни вълнува раздаването на подаръци. Навсякъде обаче този празник сближава, сплотява и прави хората по-добри“, обърна се към присъстващите началникът на РУО-Пловдив Антоанета Пакова, а Източен църковен хор от Пловдивската духовна семинария изпълни празнични песнопения.

Как се преподава Рождество на петокласници разказа за колегите си и присъстващите в залата Тодор Дапев от СУ „Св. Константин-Кирил Философ“. Педагогът опитвал не просто да запознае децата с евангелските събития, но и да ги накара да ги съпреживеят. Не пропускал да ги провокира с въпроса как те биха постъпили, чувайки вестта, че се е родил Спасител. Наблюденията на Дапев показват, че доста ученици възприемат изучавания материал като легенда, затова той се опитвал да свърже събитията с историята.

„Раждането на Исус е раждане за нов живот на цялото човечество“, казаха водещите Симона и Далия и поканиха зрелостника от Духовната семинария Димитър Латинов да сподели размисли за Рождество. Коледари от ансамбъл „Марица“ към СУ „Св. св. Кирил и Методий“ нарекоха за здраве и берекет и пожелаха здраве и късмет. Ставрофорен свещеноиконом д-р Добромир Костов – ректор на семинарията, призова всеки да си даде сметка дали слави Бог с делата си и пожела на всички да следват Витлеемската звезда, която води към пътя на спасението.

Антоанета Пакова връчи отличията на победителите в първия регионален конкурс за рисунка „Рождество Христово“. Участие в пърия училищен етап взели 200 ученици от групите по религия. За регионалния кръг са подбрани творби на 21 ученици от 9 учебни заведения в двете възрастови групи – 1-4 и 5-7 клас.

Победител в начален етап е второкласничката Антония Петрова от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Пловдив, следвана от Катрин Андреева от СУ „Св. Константин-Кирил Философ и Стоян Гатевски от СУ „Христо Смирненски“ в Брезово.

Първата награда в прогимназиален етап също е за талант от  СУ „Св. кв. Кирил и Методий“ и това е седмокласничката Памела Иванова. След нея се нареждат Александра Васкова от СУ „Св. Константин-Кирил Философ“ и Анна Милева от ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ в Първенец.

Грамоти бяха връчени на всички участници в празника, който завърши с „Многая лета“ в изпълнение на хора на семинаристите.