Образователни институции от 15 държави на есенното изложение “Световно образование”, което ще бъде на 8. октомври в Пловдив

Образователни институции от 15 държави участват в традиционното есенно изложение “Световно образование”, организирано от образователния консултант “Интеграл”. От общо 44 участници 33 са представители на европейски и български университети. Форумът в Пловдив ще се състои на 8. октомври в хотел Double Tree By Hilton.

Нови участници сред университетите са Coventry University Wrocław, NEOMA Business School, Schiller International University, University of Applied Sciences Upper Austria.

В началото на новата академична година се отчитат с 6% повече записани студенти в университети в чужбина спрямо предходната, съобщават от “Интеграл”.

Топ дестинации

Нидерландия, Великобритания и Италия са държавите с най-много записани студенти в края на кампанията, като 51% от настоящите първокурсници са избрали Нидерландия. Университетът по приложни науки във Фонтис, Техническият университет в Айндховен и Университетът по приложни науки в Хага са трите най-предпочитани учебни заведения там. След първите три в топ десет на дестинациите се нареждат Белгия, Германия, България, Франция, Австрия, Швеция, Гърция.

Кандидат-студентите в чужбина продължават да стартират избора си с минимум две целеви държави. Номер едно в комбинациите е Нидерландия – Белгия (38 %), следвана от Нидерландия – Великобритания (22%), Нидерландия – Германия (14 %), Нидерландия – Италия (12 %) и Германия – Австрия (5%).

Топ специалности

На първите три места са специалностите бизнес и мениджмънт, компютърни науки, арт и дизайн, следвани от инженерни науки, икономика, медиии и комуникации, право, политика и международни отношения, психология, маркетинг и реклама. Част от академичните програми са и специалности, свързани с изкуствения интелект. Съществуват комбинации като изкуствен интелект (ИИ) и когнитивни науки в Нидерландия, както ИИ и компютърно инженерство в Нидерландия и Италия на английски език. Програми, свързани с ИИ се предлагат и в Австрия, и в Германия.

Великобритания

Интересът към висше образование във Великобритания постепенно се завръща. Въпреки по-високите такси след Брекзит, безапелационното качество на обучението в британските университети отново печели вниманието на кандидатите. С 20% е по-висок интересът към страната спрямо септември 2022 г. Нарастване има и при заминалите да учат там тази есен. Желаните специалности са в сферите икономика, финанси, компютърни и инженерни науки, криминология. За Оксфорд и Кеймбридж кандидатури подготвят ученици с интерес към инженерство, право и икономика и мениджмънт. Кандидатите са от София и Пловдив – от частни училища (Американски колеж, Частна профилирана гимназия Класик, Пловдив) и от държавни (91-а НЕГ и СМГ).

Нидерландия

Нидерландия продължава да е №1 в интереса на бъдещите студенти в чужбина. Проблемът с квартирите оказва повече влияние върху родителите, отколкото върху учениците. Нарастващият брой студенти в страната, голямото търсене и недостигът при предлагането водят и до изкуствено увеличение на цените в частния сектор, което води до планиране на по-висок бюджет за жилище. Цените в отделни градове са скочили със 100-150 евро, като в Амстердам, Ротердам и Айндховен някои квартири достигат до 1100 евро месечно. От следващата година таксата за обучение ще бъде 2530 евро на година и се очаква да отпадне намалението с 50 на сто за първокурсници. Намаляват се нужните часове работа на месец за получаване на финансиране от държавата – от 56 на 32 часа.

Италия

Италия е държавата с най-висок ръст на кандидатурите за тази година. Поради големия интерес по време на изложението “Световно образование” във всички градове ще бъде обособена специализирана зона за консултация за висше образование в Италия. Успехът на тази дестинация се дължи на няколко фактора: програми на английски език в най-търсените специалности; престижни европейски университети; достъпна издръжка. В държавните университети таксите варират от 900 до 4000 евро за бакалавърска програма в зависимост от доходите на семейството. Това дава възможност на студенти с по-ниски доходи да се обучават на по-ниска годишна такса.

По данни на NUMBEO – най-голямата в света база данни за стандарт на живот, от държвите, в които заминават да учат българските студенти, Италия е в най-добра позиция по отношение размера на необходимата месечна издръжка, в т.ч. разходи за живот и наем. След нея се нареждат Германия, Австрия, Белгия, Великобритания и Нидерландия. Ако се вземе предвид издръжката на живот без наема, класацията се променя така: Германия, Австрия, Италия, Белгия, Нидерландия.

Белгия

Белгия е втората изгряваща звезда сред предпочитаните държави и бележи висок ръст (33%) спрямо предходната кандидатстудентска кампания. Освен за бакалавърски програми, страната е привлекателна и за търсещите обучение в степен магистър, където таксите за обучение са в диапазона 1092 до 4000 евро на година. Таксата за обучение в бакалавърските програми е 1092 евро и по-ниските такси за общежитие привличат все повече български студенти към тази дестинация.

Както в Нидерландия, и тук има университети по приложни науки и академични образователни институции, което предоставя по-широк избор на учениците. Нова специалност от тази година е журналистиката, която се предлага от един от участниците на виртуалното издание на изложение „Световно образование“– Thomas More University of Applied Sciences.

Германия и Австрия

Тази година предпочитанията за обучение на английски език в Германия се насочват и към частните университети в страната, където разнообразието от програми е по-голямо и с повече практическа насоченост. Сред някои от програмите, в които ще се обучават българските студенти от тази есен, са психология, медицинска химия и биология, наука за земята и устойчиво управление на екологичните ресурси, филмово изкуство и анимация. Кандидатурите запазват нивото от предходната година. За трета година във форума ще участва и Германската агенция за академично образование DAAD.

Виена е основна притегателна сила за търсещите висше образование в Австрия, а Икономическият университет е желанието на избралите специалност “Бизнес и икономика”. Приемът в програмите на английски език е чрез селекция и има ограничен брой места. И тази година на изложението ще присъства Търговският отдел на Австрийското посолство, който предоставя информация за образованието в Австрия, като заедно с него ще участват и 7 австрийски университета.

Профил на кандидат-студентите

Наблюдава се спад във възрастта, на която учениците и техните родители се обръщат към образователен консултант за първи път – още в началото на 10. клас, когато им предстои избор на профил в училище, който понякога е определящ за приема в университет в чужбина. С това е свързан и изборът на втора задължителна или допълнителна 3-а матура на ученици, които кандидатстват за Великобритания, Нидерландия, Германия, Швейцария. За определени специалности и университети това е допълнително изискване за прием към българската диплома за средно образование. За инженерна специалност например или компютърни науки може да се изисквт ДЗИ по математика и физика или само математика.

Средно образование в чужбина: все по-рано

Интересът към средно образование в чужбина е в пряка зависимост от изискванията на международните университети за минимален хорариум по математика и природни науки, които се разминават с профилираното обучение в българските гимназии.

Подборът на държавата и училищата зависи и от размера на таксите и възможностите за стипендия, тъй като политическата и икономическа ситуация в Европа и нарастващата инфлация  доведоха до увеличаване на пансионните такси. Академичните стипендии за пансионните училища са в размер от 10 до 40% от таксата. 99 % от завършилите продължават обучението си в избраните университети.

През изминалия сезон се отчита плавно нарастване на интереса към ранно ориентиране на родителите в кои държави децата да продължат своето образование. Увеличават се родителите, които започват проучванията си още от началното училище. Променя се и възрастовият профил на заминаващите в чужбина ученици, като началната възраст спада. Най-многобройната група заминаващи да учат средно образование в чужбина вече е 13-14 г. – 47% (т.е. още след 7. клас), като след нея се нареждат 14-15 г. – 30%, и 16-17 г. – 23 %.

Традиционно Великобритания остава най-предпочитаната дестинация за средно образование. Избрали са я 67 % от заминалите т.г. ученици. Следваща по интерес е Швейцария, която освен международната програма IB, предлага възможността за двуезични програми и изучаване на няколко чужди езика едновременно. Сред останалите дестинации се нареждат Испания, Австрия и Германия, които привличат семействата с по-ниски такси, съизмерими с европейските стандарти и възможността за кандидатстване в университет в съответната държава.

Езиковите ваканции с над 100 % ръст

За първи път това лято интересът към езиковите ваканции се върна на нивата отпреди Ковид. Нарастването спрямо предходната година е над 100 %. Топ 3 дестинациите за езикови ваканции в чужбина са Великобритания, Германия и Испания. Сериозен е интересът към Великобритания като близо 40% от всички записвания са за там. Следват Испания (15%), Германия (13%) и Швейцария.  От години немският език е вторият най-популярен след английския. Френският е след испанския като популярност.

Най-много пътуват деца на възраст 12 – 15 г., следвани от 16-18 г. ученици. На трето място е възрастовата група 6 – 11 г., на 4. място 19+ г. На курсове за възрастни се записват около 5 на сто от клиентите. Има тенденция родителите да взимат решение за лятна езикова ваканция през лятото много по-рано. Ако до скоро най-натоварени бяха месеците април и май, то сега февруари, март и април е пикът на записванията. Това се обуславя и от факта, че местата в най-желаните центрове свършват много рано. 11 на сто от желаещите се записват още през януари.

През лято 2023 се отчита, че все по-често се предпочита пътуването в група (над 1/3 от записаните). Традиционно за следващото лято ще се предлагат групи в Англия, Ирландия, Шотландия; Германия, Франция, Испания.

Регистрацията за изложение Световно образование – есен 2023 е безплатна и препоръчителна за желаещите да посетят форума.