150  деца ще изпеят заедно химна на светите братя на стълбите на Каменица

Без представителни групи от училищата ще мине тазгодишното шествие за 24 май. Заради противоепидемичните мерки на тържественото честване в понеделник са поканени директорите и зам.-директорите на училищата, просветни експерти, представители на градската управа.

В 9.30 ч. започва празничната литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“, отслужена от пловдивския митрополит Николай в присъствието на областния управител, председателя на Общинския съвет, кмета и други официални лица и гости. Градоначалникът Здравко Димитров ще произнесе празнично слово пред паметника на славянските първоучители. След него приветствие ще поднесе началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Следват празничен молебен на владиката и полагане на венци и цветя пред паметника на равноапостолите.

Началото на шествието към площад „Стефан Стамболов“ е в 10.30. То ще премине по ул. „Хан Кубрат“, ул. „Райко Даскалов“,  площад „Римски стадион“, ул. „Княз Александър І“. Шествието ще бъде водено от мажоретния състав при СУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Духов оркестър Пловдив.

На стълбите на Каменица в 11.00 часа започва празничен концерт. Над 150 деца и ученици от хоровите формации и състави в Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс, ще спазят традицията и ще изпеят заедно „Върви, народе възродени“, химна на Пловдив и “Де е България” под диригентството на проф. д-р Златина Делирадева. На сцената ще се качат хор “Детска китка”,  хор на пловдивските момчета и младежи “Стефка Благоева”, естрадно студио “Прима”,  формация за автентичен фолклор “Куклици” и вокална група “Бамбини”.

В 13.00 часа ще се състои тържествено откриване на паметника на проф. Кирил Дженев, който се намира пред сградата на ансамбъл „Тракия“ на ул. Даме Груев № 1 А.

На открита сцена пред Община Пловдив в 17.00 ч. започва празничен концерт с изпълнения на даровити деца от Народно читалище „Цар Борис III и Царица Йоанна“, възпитаници на музикална школа „Арт Войс Център“, китарен ансамбъл “Академика” и солисти на АМТИИ „Асен Диамандиев“.

На 25 май в 18.30 ч. започва концерт на ансамбъл за ударни инструменти „Престо“ към НУМТИ „Добрин Петков“. Талантливите ученици, носители на многобройни престижни награди от конкурси в страната и чужбина, ще подгреят концерта на Калин Вельов и „Тумбаито“ – латино формация, изпълняваща сто процента танцувална салса. Те ще представят любими хитове от най-романтичния период на българската шлагерна музика в латино аранжименти. Към тях ще се присъединят салса клубове от Пловдив.