Тази учебна година няма да се наложат толкова строги рестрикции и предварително изследване на децата с тестове за COVID-19. Това коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в телевизионно участие. Той поясни, че в момента се подготвят инструкциите за новата учебна година и за провеждането на спокойни избори в условията на ковид.

„Когато възникне случай на коронавирус в училище, реакцията ще бъде в много по-малък кръг от хора и само паралелката, в която има засегнат ученик, ще преминава към обучение от разстояние. Разбира мерките ще се уточняват“, добави той и посочи, че последните данни за заболеваемостта са оптимистични. “Аз се надявам, че това са последните прояви на този вирус“, заяви Ангел Кунчев.

Припомняме, преди дни здравните власти обявиха, че карантината за ковид се намалява, като за положителните пациенти тя се съкращава от 10 на 7 дни, а за контактните – от 7 на 5 дни. За лица, които са в рамките на три месеца след последна имунизация – пълна или бустерна доза, както и за преболедувалите в този срок, няма да има карантина.