Детските ясли и градини отвориха врати. Ръцете на децата се мият само с топла вода и сапун, съдовете за храна трябва да са индивидуални

Детските градини, яслите и млечните кухни в Пловдив отварят от днес. По предварителни данни  се очакват около 35 на сто от децата да се завърнат в забавачката след паузата от два месеца и половина. Поне такива са резултатите от направеното предварително проучване на общината за нагласите на родителите, което показа, че близо 3900 деца имат готовност да посещават детско заведение.

Минути преди осем часа тази сутрин пристигнаха първите деца в ДГ „Десислава“ в район “Тракия”. Посрещна ги директорът Жана Петрова, а две медицински сестри на входа измерваха температурата на идващите малчугани.

Родителите обясниха, че не се притесняват да ги доведат в градината, тъй като са сигурни, че са предприети всички противоепидемични мерки, спуснати от здравното министерство. Повечето от тях смятат, че децата им ще се чувстват по-добре в детските заведения, тъй като са сред връстници, а и след дългия престой у дома вече имат крайна нужда от социален контакт.

Всички детски градини работят с изключение на „Детелина“ в „Източен“, която не отвори врати  поради авариен ремонт. В планов ремонт са две детски градини в район „Централен“.

Децата бяха приемани без медицинска бележка, но с декларация от родителите, в която посочват, че не им е известно детето да е било контактно в последните 14 дни.

И на трите входа на ДГ “Зора” в район “Централен” имаше медицински сестри, които мереха темературата с безконтактни термометри. До струпване на родители на се стигна, тъй като имаше предварително направени очертания за разстояние от два метра. Родителите бяха прочели предварителните инструкции и носепа плик, в който да се поставят обувките на децата след събуването им на входа.От детската градина обясниха, че вечер трябва да се прибират пантофките на децата вкъщи за дезинфекция. От 100 деца общо, днес в отделните групи се събраха 25. Кметът Георги Стаменов инспектира първия работен ден на детските заведения, за да провери спазват ли се изискванията.

Според заповедта на кмета групите не трябва да надхвърлят 12-6 деца, при повече от 20 ще се правят подгрупи, което на този етап не се налага.

Няма да се провеждат педагогически ситуации, а повечето време педагозите трябва да организират игри навън. пясъчниците обаче остават закрити. Не разписано изискване за спазване на дистанция между децата, а само между възрастните. Всеки от персонала ще работи само с една група.

Забранява се ползването на играчки, които не могат да се дезинфекцират. Така че родителите са предупредени да не носят плюшени играчки от вкъщи. Не е препоръчително също да се разменят топки, моливи и други пособия. Няма да се влиза във физкултурните и музикални салони, освен ако е нужно допълнително пространство  за подгрупи. Няма да се провеждат и допълнителните дейности.

Ръцете на децата се мият само с топла вода и сапун, в краен случай се почистват с дезинфектант.

Помещенията трябва да се проветряват поне 10 минути сутрин, да се дезинфекцират 4 пъти през деня, а по два пъти – тоалетните, масичките и столовете. Съдовете за храна трябва да са индивидуални, по три пъти на ден ще се изхвърлят отпадъците и ще се дезинфекцират кофите.

Изискването към родителите е да мерят температурата на детето си всяка сутрин, като го водят само при показания под 37,3, по възможност без ползване на градски транспорт.

Дадена е препоръка на всички учители, ако децата не искат да спят – да не спят.

Кметът на “Тракия” Костадин Димитров обходи детските градини в района, за да провери спазени ли са мерките. Снимката е от ДГ “Слънце”.