Децата между 3 и 7 години трябва да приемат минимум три вида пресни плодове и зеленчуци според Наредбата за изменение и допълнение на Нар.6 за здравословното хранене в детските градини

Край на каймата в детските градини. Или поне на фабрично приготвената. Ако в менюто има заложено ястие, което изисква да бъде направено с кайма, то месото трябва да се смели на място в кухнята. Забраната за закупуването на готова кайма е заложена в Наредбата за изменение и допълнение на Наредба 6 за здравословното хранене в детските градини. Документът вече е обнародван в Държавен вестник и се отнася за децата от 3 до 7 години. В срок до 5 февруари 2020 година се допуска предоставянето на храни, които отговарят на досегашните изисквания, тъй като детските градини имат да изпълняват сключени вече договори за доставка.

Според новите изисквания малчуганите трябва да приемат най-малко пет пъти седмично пълнозърнести продукти и поне три вида пресни плодове и зеленчуци. Плодовете и зеленчуците се дават като добавка към сутрешна или следобедна закуска, като десерт към обедното хранене или като свежа салата. Освен цели или нарязани, допустимо е да са и във вид на смути.

За приготвянето на закуски или сладкиши, готвачите са длъжни да използват мармалад от плодове или конфитюр, но само екстра качество. Ядките и семената трябва да присъстват като компонент към салатите, някои ястия и десерти.

Наредбата ограничава приема на сол, захар, добавени мазнини, като се разрешават зехтин, олио и масло.

Веднъж седмично децата трябва да хапват риба, но пък са забранени колбасите, с изключение на шунка и филе с ниско съдържание на мазнини. От варивата, към боба и лещата се добавя и нахутът, който трябва да се консумира поне един път в седмицата. В менюто се допускат телешко, свинско и пилешко, но без кожата.

Изискването е малчуганите в градините да приемат две пъти седмично краве прясно мляко – 1.5% масленост, както и краве, козе или смес кисело – 2%. През останалите дни маслеността на млякото може да варира от 3 до 3.6%. Ежедневно в менюто трябва да фигурират 300 г. Според изискването сиренето и кашкавалът следва да се озовават на масата на децата, само ако са по БДС стандарт.