Броят на заболелите от грип и остри респираторни заболявания не е достигнал цифрата, която да позволи обявяване на грипна ваканция за Пловдив и областта, обявиха от РЗИ. Ситуацията се следи ежедневно. Обмислят се варианти да излизат във ваканция само отделни училища, където се окаже, че има голям брой отсъстващи. Такъв е случаят с училищата в Граф Игнатиево, Брезово и в Труд, където са преустановени учебните занятия до 10 март включително.

Припомняме, че в Пловдив и областта вече имаше грипна епидемия от 20 януари до 16 февруари и грипна ваканция от 28 януари до 7 февруари.

По повод повторната грипна ваканция министърът на образованието Красимир Вълчев коментира, че ще е необходимо преструктуриране на учебните часове. Относно дистанционната форма на обучение, чрез която да се наваксва пропуснат материал, тя е регламентирана, но само за децата от 4-ти клас, които трайно отсъстват, поясни министърът. В момента по-скоро тя се прилагала като изключение.

Що се отнася до мерките относно коронавируса, до момента не са били отменени училищни тържества. От МОН са изпратени инструкции до всички училища за превантивни мерки срещу заразата. Сред тях са хигиенизиране на класните стаи по няколко пъти на ден и часовете да започват с кратки беседи за личната хигиена. Препоръчва се по преценка на училищните ръководства да се ограничи извеждането на децата на места, където има струпване на много хора, както стриктно да се спазва пропускателният режим за достъп на външни лица в учебните заведения. Към момента 7 – 8 ученически групи групи са се завърнали от Италия и всички са под карантина.