Просветният министър Николай Денков апелира за подкрепа от страна на родителите

Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката внасят в Министерския съвет проект за решение за осигуряване на 13 милиона лева за безплатни щадящи тестове за деца – със слюнка, чрез които ще се установява наличие на коронавирусна инфекция. Целта е да се осигури връщането им в клас. Това съобщиха на съвместен брифинг здравният министър д-р Стойчо Кацаров и образователният министър Николай Денков.

“Надявам се възможно най-бързо да се осигурят тестовете, още днес ще обявим обществена поръчка, за да може поне децата от 1 до 4 клас да се върнат в училище още следващата седмица. Ако видим, че е създадена добра организация, че този механизъм работи добре, продължаваме и с учениците в по-горните класове“, коментира министър Кацаров и допълни, че не е сигурно дали тестовете ще бъдат доставени дотогава.

С теста не се докосва детето, не се бърка в носа или в устата му, единственото, което трябва да направи, е да отдели слюнка в контейнерче”, обясни Кацаров. Ако се устатови, че едно дете е заразено, само то ще остане под карантина 14 дни, а не цялата паралелка.

“Тестването се прави не само в интерес на образователната система, а на хората, на родителите, на децата, на бабите и дядовците на децата, защото ако по този начин успеем да открием, че дадено дете е носител на вируса, така ще предпазим и неговите близки и съученици”, изтъкна още здравният министър.

През последната седмица над 500 деца и младежи дневно са били заразени с инфекцията, каза министърът на образованието и науката проф.Николай Денков, който също участва в брифинга.

Той се обърна с молба към родителите да съдействат да проработят новите мерки, като разрешат тестването на децата.

“Наложи се рязко да променим мерките, защото минахме границите на заболеваемостта. Основната трудност, с която се сбълскваме, са две различни обществени мнения, които трябва да се обединят. Новият подход е филтър на входа на училището, безопасна среда, така че който иска си праща децата, който иска ги държи в къщи на домашно обучение. Тряба за имаме подкрепа от родителите за използването на щадящите тестове. Те и сега бяха на лице, но родителите не искаха да бъдат използвани”, изтъкна Денков.

За учителите ще бъде задължително наличието на зелен сертификат, като първо такъв ще се изисква за педагозите в начален курс, които ще се върнат първи в училище, и след това за всички останали.

От Националната мрежа за децата приветстваха мерките, които се предприемат за връщането на децата в училище и апелираха информацията към родителите да е много конкретна и ясна.

Представителите на организацията припомниха, че има възможност детето да остане вкъщи, в дистанционна форма на обучение, ако родителят настоява за това. За да има безопасна среда в училище, трябва да се намали разпространението на заболяването в общността, включително и извън училищата.