Пловдивските Лайънс клубове дадоха старт на четвъртата поредна кампания „Весели очички”

Безплатни профилактични прегледи на очите ще бъдат проведени в подготвителните групи на пловдивските детски градини. Старт на кампанията „Весели очички” бе даден за четвърта поредна година в район „Западен” от организаторите на инициативата  – трите пловдивски Лайънс клуба и Националния център за рехабилитация на слепи. Акцията се осъществява в партньорство с шестте районни кметства в града.

През месец ноември ще бъдат организирани прегледи в район „Тракия“, а в началото на следващата година – в детските заведения на „Северен“, „Централен“, „Източен“ и „Южен“.

Изключително сме радостни от факта, че регистрираме все по-голям интерес към профилактиката на детското зрение, както от родители, така и от учители. Самият факт, че някои от екипите на детските заведения са направили връзка  директно с личните лекари на децата е доказателство за изграденото взаимно доверие и партньорство, споделят резултата от досегашните кампании организаторите. Децата, при които са констатирани отклонения в параметрите на зрението, са били консултирани от специалисти за назначаване на адекватно лечение.

Изследването се извършва с последно поколение портативен авторефрактометър. Камерата наподобява фотоапарат, с която, чрез звук, за кратко време се привлича вниманието на детето и се улавят двете очи в бял правоъгълник. Изследването се извършва автоматично. Така се проверява рефлексът на роговицата, извършва се изследване за далекогледство и късогледство и се сравняват размерите на зеницата на двете очи.

Прегледите се извършват след писмено съгласие на родителите.